Reformáció MNL kettős könyvbemutató

Beszámoló
Szerző: Miklós Dániel
2019.04.17.
Április 10-én a „REFORMÁCIÓ MNL” projekthez kapcsolódóan mutattak be két kötetet az MNL Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületében. A „Forrásaink a reformációról, Dokumentumok az MNL Országos Levéltárából” című kötetet Horváth Erzsébet, a Magyar Református Egyház Zsinati Levéltárának igazgatója, a „mi úgymond mennyei polgárok vagyunk…” című magyar és angol nyelvű albumot pedig H. Hubert Gabriella, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatója mutatta be.

Az eseményen megjelenteket Ö. Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese köszöntötte. Bevezetőjében kiemelte, hogy az MNL szervezeti integrációs folyamatának fontos indikátora volt a reformáció emlékéve, amely során huszonegy kötet látott napvilágot, főként a megyei tagintézményekre vonatkozóan. A kötetek összeállítása kooperációban zajlott, de az adatbázisok, a rendezvények esetében is sikeres volt az együttműködés az MNL munkatársai között, akiknek ezúton köszönte meg a munkájukat.


Fotó: Lantos Zsuzsanna/MNL

 

Horváth Erzsébet bemutatója elején rámutatott, hogy a kötetek szerkesztői, Künstlerné Virág Éva és Kovács Eleonóra is nagy munkát végzett, mivel több mint 200 iratfolyóméternyi anyagot néztek át és válogattak ki a művekhez. Az MNL Országos Levéltára iratait magába foglaló forrásgyűjtemény nemcsak a református vagy az evangélikus felekezetre vonatkozó, hanem az unitáriusokhoz, anabaptistákhoz, szombatosokhoz és baptistákhoz köthető leveleket, beszédeket, hitvallásokat is tartalmaz. Külön dicsérte a szerkesztők precíz és pontos munkáját, akiknek fáradozása nyomán egy könnyen használható forrásgyűjtemény került publikálásra.


Fotó: Lantos Zsuzsanna/MNL

 

A „mi úgymond mennyei polgárok vagyunk…” című album kapcsán H. Hubert Éva arról beszélt, hogy az időrendben haladó kötetben mind a huszonegy MNL tagintézmény gyűjteményéből található iratanyag. Megjegyezte, hogy a nagyközönség számára összeállított könyv gazdagon illusztrált, nemcsak az iratok tartalmát, hanem a dokumentumokat is bemutatja. Az album előnyének nevezte továbbá, hogy az nem szigorúan vett egyháztörténeti szempontok alapján, hanem a reformáció köztörténetbe való ágyazásával mutat be részleteket a protestáns felekezetek mindennapjaiból. Ö. Kovács Józsefhez hasonlóan szót ejtett arról is, hogy az MNL szakmai integrációjának tanúbizonysága a kötet, amelyben összesen negyvenkilenc szakember működött közre. A könyvismertető végén H. Hubert Éva megköszönte az ő munkájukat a színvonalasan összeállított album kapcsán.

 
Fotó: Lantos Zsuzsanna/MNL

 

Utolsó frissítés:

2019.05.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges