Online kutatható a Harruckern család levéltára

2022.09.01.
A Harruckern család levéltárának (MNL-OL-P 418) iratait a Magyar Országos Levéltár 2010-ben mikrofilmeztette, a mikrofilmekről pedig nemrég digitális másolatok is készültek (MNL-OL-W 28). Ezek a felvételek a Magyar Nemzeti Levéltár szakrendszereinek segítségével 2022-től az eleveltar.hu oldalon online is elérhetők, kutathatók.

A 18. századi nagybirtok igen sokoldalú anyagát foglalja magába a levéltár, anyaga átnyúlik még a birtokosztály utáni időkbe is, a közös kormányzattal kapcsolatban is tartalmaz fontos iratokat. Az A/I. sorozat alatti iratokat A-Z és AA-NN betűjeles fasciculusok alatt lajstromozták, amelyekhez elenchust is készítettek. A család által nem rendezett iratokat, amelyek szintén bekerültek a Károlyi-levéltárba, már az Országos Levéltár rendezte (B sorozat). A Károlyi Antalné Harruckern Jozefa kezelésében lévő gyulai uradalomra vonatkozó birtokigazgatási, birtokkezelési és peres (1792–1802) iratok az A/II. sorozatban találhatók. A levéltár anyagának (terjedelme: 12,25 ifm) a földesúri birtokigazgatással, birtokkormányzattal kapcsolatos kutatásokon túl nagyon nagy hely- és társadalomtörténeti jelentősége is van.

Békés vármegye sorsa örökre megváltozott, amikor a Magyar Kamara 1720 októberében bevezette Harruckern János Györgyöt a szegedi kamarai prefektúra alá tartozó Békés, Csongrád és Zaránd vármegyei fiskális birtokokba. Ezzel szinte teljes Békés megye a Harruckernek kezébe került. A megye felvirágzásért nem csak ő, hanem fia, Ferenc is sokat tett, aki a főispáni székben is követte édesapját. A Harruckernek, Ferenc 1775-ben bekövetkezett halála után fiágon kihaltak. A Harruckern örökösök nem osztották fel mindjárt a birtokot, hanem közös kezelés alatt hagyták, és Károlyi Antal grófot kérték meg az adminisztrátori poszt elvállalására. A birtokosztályra végül csak 1798-ban került sor. A családi levéltár a nemzetségfő, a senior kezelésében maradt, így nemzetségfő-váltáskor legtöbbször annak is költöznie kellett. A nemzetség levéltárost is alkalmazott. Az utolsó osztály után a levéltárra nem volt már szükségük, így Károlyi György felajánlotta, hogy az akkor éppen Szarvason őrzött levéltárat a Károlyiak pesti levéltára befogadja, így az oda is került 1853-ban.

A Harruckern család iratai az Elektronikus Levéltári Portálon keresztül tekinthetők meg:
https://www.eleveltar.hu/digitalis-tartalom?source=mnlscope&ref=mnlscope::5726132

 

 

Utolsó frissítés:

2022.09.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges