Nyílt nap – augusztus 20.

2024.08.13.
A Magyar Nemzeti Levéltár idén is nyitott kapukkal várja a látogatókat az augusztus 20-i ünnepségek keretében. Nézzenek be hozzánk az államalapítás ünnepén, és ismerkedjenek meg a levéltári palota és levéltárunk történetével!

Programok

 

Vezetett épületséta

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri palotája Pecz Samu tervei alapján épült, s számos csodát és érdekes apró részletet rejt magában. Díszes oszlopfők, nemesi családok címerei és a kor elismert alkotójának, Dudits Andornak falfestményei elevenítik meg a magyar történelem különböző korszakait.

A magyar nyelvű séták indulási időpontjai: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00

Az angol nyelvű séták indulási időpontjai: 11.30, 13.30, 15.30

A vezetett séták mellett az épület önállóan is bejárható.

 

Kiállítás

A Nemzet Emlékezete - A magyar történelem mérföldkövei

A Nemzet Emlékezete - A magyar történelem mérföldkövei című panorámavetítéssel kísért tárlaton Magyarország történetének sorsfordító dokumentumait tekinthetik meg a látogatók.

Egy nemzet története sorsfordulataiban érthető meg igazán. A történelem eseményei olykor látható, kézzelfogható, olykor pedig láthatatlan nyomokat hagynak bennünk és az utókorban. Kiállításunk célja, hogy bemutassa írott kulturális örökségünk legfontosabb dokumentumait, ezeréves múltunk mérföldköveit.

A kiállított eredeti iratok egy-egy korszakot, történelmi eseményt, sorsfordulót elevenítenek fel. A kiállítótér egy katedrális belső struktúráját követi, amelyben folyamatos panoráma-vetítés és rövidfilmek segítik a dokumentumok jelentőségének megértését térben, időben és történeti kontextusukban.

A kiállítás 10.00 – 18.00 között ingyenesen látogatható.

 

„Egyedül az Írás”

„Egyedül az Írás” – levéltári források a metodista, evangélikus, baptista és református felekezetek történetéből című kamarakiállítás. Kiállításunkon többek között megtekinthető a Vizsolyi Biblia, Magyarország első teljes magyar nyelvű bibliafordítása, valamint Luther Márton végrendeletének hiteles másolata, amely mélyebb megértést nyújt a reformáció meghatározó alakjának életéről.

A kamarakiállítás 10.00 – 18.00 között ingyenesen látogatható.


Felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényen felvételek készülnek, amelyeket a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján, a sajtóban, és minden más levéltári közleményben és kiadványban felhasználhatunk.
Kérjük, olvassák el adatvédelmi szabályzatunkat a https://mnl.gov.hu/download/file/fid/639683 oldalon.
Kérdéseikkel kapcsolatban forduljanak hozzánk az alábbi címen: kozmuvelodes@mnl.gov.hu

Utolsó frissítés:

2024.08.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges