Nyílt nap – augusztus 20.

2023.08.08.
A Magyar Nemzeti Levéltár idén is nyitott kapukkal várja a látogatókat az augusztus 20-ai ünnepségek keretében. Nézzenek be hozzánk ezen a csodálatos vasárnapon és ismerkedjenek meg a levéltári palota és levéltárunk történetével!

100 éves a Bécsi kapu téri levéltári palota

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri palotája Pecz Samu tervei alapján épült, s számos csodát és érdekes apró részletet rejt magában. Díszes oszlopfők, nemesi családok címerei és a kor elismert alkotójának, Dudits Andornak falfestményei elevenítik meg a magyar történelem különböző korszakait. Megcsodálhatják Róth Miksa ólomüveg ablakait vagy Kőrösfői-Kriesch Laura munkáit, az eredeti, textilből készült térelválasztó szőnyegeket, amelyek túlélték a 20. század viszontagságait. Látogassanak el hozzánk és ismerkedjenek meg az idén 100 éves épület szépségeivel.

A vezetett sétán való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken tudnak:

Épületséta regisztráció

A magyar nyelvű séták indulási időpontjai: 10.30, 12.30, 14.30, 16.30

Az angol nyelvű séták indulási időpontjai: 11.30, 13.30, 15.30

 

A Nemzet Emlékezete - A magyar történelem mérföldkövei


A Nemzet Emlékezete - A magyar történelem mérföldkövei című panorámavetítéssel kísért tárlaton Magyarország történetének sorsfordító dokumentumait tekinthetik meg a látogatók.

Egy nemzet története sorsfordulataiban érthető meg igazán. A történelem eseményei olykor látható, kézzelfogható, olykor pedig láthatatlan nyomokat hagynak bennünk és az utókorban. Kiállításunk célja, hogy bemutassa írott kulturális örökségünk legfontosabb dokumentumait, ezeréves múltunk mérföldköveit.

A kiállított eredeti iratok egy-egy korszakot, történelmi eseményt, sorsfordulót elevenítenek fel. A kiállítótér egy katedrális belső struktúráját követi, amelyben folyamatos panoráma-vetítés és rövidfilmek segítik a dokumentumok jelentőségének megértését térben, időben és történeti kontextusukban.

A kiállítás 10.00 – 18.00 között ingyenesen látogatható.

 

A titok nyitja – Levéltári érdekességek Katona Csabával

A Magyar Nemzeti Levéltár munkatársa a levéltár életéből oszt meg érdekes, izgalmas, néhol vicces történeteket az érdeklődőkkel. A levéltáros élete korántsem olyan száraz és unalmas, mint gondolnánk. Hogy miért? Erről mesél nekünk Katona Csaba. Jöjjenek el és hallgassák meg!

A beszélgetésen való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken tudnak:

A titok nyitja regisztráció

Az előadások kezdési időpontjai: 11.00 és 13.00 óra

 

Felhívjuk figyelmét, hogy a rendezvényen felvételek készülnek, amelyeket a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján, a sajtóban, a levéltár marketing anyagaiban és minden más levéltári közleményben és kiadványban felhasználhatunk.

A rendezvényen való részvétellel Ön hozzájárul ahhoz, hogy a Nemzeti Levéltár lefényképezze és a felvételeket felhasználja. Kérjük, olvassa el adatvédelmi szabályzatunkat a https://mnl.gov.hu/download/file/fid/639683 oldalon.

Kérdéseivel kapcsolatban kérjük, forduljon hozzánk az alábbi címen: kozmuvelodes@mnl.gov.hu

 

 

Utolsó frissítés:

2023.08.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges