Nagy Imre és társai tárgyalásának képkockái a Fortepanon

Szerző: Kanyó Ferenc
2018.06.19.
A Magyar Nemzeti Levéltár és a Fortepan együttműködésével fotókon is megtekinthetőek a Nagy Imre-per fennmaradt képkockái.
A Magyar Nemzeti Levéltár és a Fortepan együttműködésének eredményeképpen immár fényképkockákon is megelevenednek a Nagy Imre-per pillanatai. A képek a Fortepan oldalán érhetőek el.
Ma már szerencsére elmondhatjuk azt, hogy a per háttere a történészek és a kutatók számára kellőképpen ismert. A perről készült jegyzőkönyv és hangfelvétel is, sőt filmfelvétel is. Utóbbi azonban nem maradt ránk, mivel 1961-ben úgy döntöttek, hogy megsemmisítik.
Hogy mégis láthatunk képeket a Nagy Imre-perről, az annak köszönhető, hogy az eredeti felvételeket megsemmisítésük előtt felhasználták őket egy másik film elkészítéséhez. A hetvenkét perces propagandafilm a Nagy Imre és társai bűnügye címet viselte, és Rajnai Sándor ötlete alapján Kolonits Ilona készítette el. Az eredeti szándék szerint a propagandafilmet a mozikban mutatták volna be, de végül elálltak ettől. Ahogy Hanák Péter és Szabó Csaba fogalmazott, “attól tartottak, hogy Nagy Imre szikár, halálraszánt alakja rokonszenvet vált ki a nézőkben, és ezért nem kívánta a hatalom, hogy megjelenjen a Híradó Moziban.
A propagandafilmnek három példányát ismerjük: egy negatív és két pozitív kópiáját. Utóbbiak közül az egyik a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának óbudai raktárában találhatóak meg. A Fortepanon látható képek a pozitív kópia felhasználásával születtek meg, ezt tekinthetik most meg az oldal látogatói.
 

 

Utolsó frissítés:

2020.06.09.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges