Jelenlegi hely

Megnyílt „A nemzet emlékezete” című kiállítás

2020.08.26.
Ünnepélyes keretek között, 2020. augusztus 24-én „A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei” címmel új, interaktív kiállítás nyílt. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu téri palotájában berendezett tárlat az ezer éves magyar államiság fontos állomásait mutatja be tizennégy, az intézményben őrzött dokumentumon keresztül.

A Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Szabó Csaba köszöntőjében elmondta, hogy a kiállítás és maga a román stílusú templomokra emlékeztető kiállítótér is közös gondolkodás nyomán jött létre. Hozzátette: a templombelső struktúrájának felidézése egyfajta szakrális térré tette a helyiséget, amelyben tizennégy irat követi nyomon a magyar államiság mérföldköveit. Kiemelte továbbá: a tizennégy szakrális szám, amely utal a kálvária stációira. A kiállítás jövője kapcsán arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár jelölte a kiállítást a 2021-ben rendezendő dubaji világkiállításra, ahol Magyarország bemutatja nemzeti emlékeit és történelmét.

Beszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy a levéltár számára ünnepnap a megnyitó, amely az intézmény jellegéből adódóan azonban nem hangos, hanem csendes. Rámutatott a kiállítás kapcsán: a Magyar Nemzeti Levéltár nemcsak őrzi a múltat, hanem fel is dolgozza, úgy, hogy minél szélesebb rétegekkel megismertesse. Mondandójának végén invitálta a megjelenteket, hogy a kiállított  tizennégy irat révén járják be ők is Magyarország keresztútját.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, Fodor Pál beszédében kiemelte, hogy a kiállított iratok és a hologramként jelen lévő Szent Korona utalnak magára Szent István királyra, az általa létrehozott államra, a Szent Korona-tanra, valamint az alkotmányos önigazgatásra, másnéven a szuverenitásra. Első királyunk államalakító műve nagy hatással volt a későbbi korokra is: élhető, toleráns egyben az önállóságára büszke ország jött létre, a 20. században pedig éppen abból adódtak a nagy tragédiák, hogy ezt a Szent István-i örökséget próbálták megsemmisíteni – fejtette ki megnyitó beszédében Fodor Pál, aki elhangzott gondolatokkal ajánlotta a nagyközönség figyelmébe a kiállítást.

A megnyitó hangulatát emelte a gödöllői Frédéric Chopin Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai által előadott Szent István ének és Kodály darab.

A kiállítás 2021. szeptemberig látogatható. További információk: https://mnl.gov.hu/anemzetemlekezete


Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL OL)
 

Beszámolók a megnyitóról:

 origo.hu

 hirado.hu

 kormany.hu

Utolsó frissítés:

2022.07.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges