Magyar–szovjet gazdasági kapcsolatok, 1948–1973

Könyvbemutató
2017.06.13.
A Magyar Nemzeti Levéltár tisztelettel meghívja Önt 2017. június 15-én, 18:00 órai kezdettel a "Magyar–szovjet gazdasági kapcsolatok, 1948–1973. Dokumentumok" (szerk.: Fiziker Róbert) című kötet bemutatójára.

Magyarország 1945 utáni külkapcsolataiban a magyar–szovjet viszony a legfontosabb reláció volt. Ez a megállapítás nem csupán a politikai kapcsolatokra érvényes, hanem a gazdaságiakra is. Miközben a szocialista integráció és a Szovjetunióval való gazdasági kapcsolatok döntően meghatározták a szovjet blokk országainak 1945 és 1990 közötti gazdasági lehetőségeit és mozgásterét, a szovjet–magyar gazdasági kapcsolatokról mindmáig csak a „levéltári forradalom” előtt készült összefoglalók állnak rendelkezésre. A kevés, de remélhetőleg a jövőben egyre növekvő számú magyar–orosz államközi tudományos és levéltári együttműködés gyümölcse e kötet.

A különböző típusú, a gazdasági együttműködés széles spektrumát felölelő, a szocialista-kommunista pártok kapcsolatrendszerének sokszínűségét bemutató iratok a kétoldalú gazdasági kapcsolatok 1948 és 1973 közötti történetének egy-egy szakaszára leginkább jellemző kérdéseket, problémákat világítják meg. A dokumentumkötet hiánypótló, a szocialista korszak magyarországi gazdaságának tanulmányozásához elengedhetetlen, felerészben az orosz levéltárakból származó, eddig kevéssé hasznosított forráscsoportot is az érdeklődő szakmai és szélesebb publikum elé táró gyűjtemény.

A kötet szerkesztőjének alapvető feladata az orosz nyelvű társkötet (Szovjetszko–vengerszkije ekonomicseszkije otnosenyija 1948–1973. Dokumenti. Felelős szerkesztő: A. Ny. Artyizov. Moszkva, 2012.) magyar megfelelőjének létrehozása, a magyar történész és levéltáros társadalom adósságának törlesztése volt. A közös magyar–orosz levéltári együttműködési bizottság tevékenységének keretében készülő magyar nyelvű kiadvány – a két ország szakembereinek többévi erőfeszítései ellenére – ugyanis eddig nem jelent meg.

 

Köszöntőt mond:
Szergejev Vlagyimir Nyikolajevics
Oroszországi Föderáció, nagykövet

Dr. habil. Szabó Csaba
Magyar Nemzeti Levéltár, főigazgató

Juraszov Andrej Viktorovics
Roszarhiv vezetőjének helyettese

 

A kötetet bemutatja:

Prof. Dr. Gecsényi Lajos

c. egyetemi tanár, ny. főigazgató

 

A rendezvény helyszíne:
Orosz Föderáció Nagykövetsége, Kék terem
1067 Budapest, Bajza utca 35.

További részletek az orosz-magyar levéltárosi vegyes bizottság üléséről (honvedelem.hu).

Utolsó frissítés:

2017.07.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges