Jelenlegi hely

Magyar szenzáció Hellászban: Egy levéltári fotó különös története

2017.10.04.
Gondolták volna, hogy egy magyar levéltári irat több mint 8500 lájkot kap, ráadásul Görögországban?

Az Old Photos of Thessaloniki (Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης)  csoport osztotta meg a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának (MNL OL) ritka kincsét, egy, a Festetics család levéltárában található fotóritkaságot (lásd még: Mary Hamilton fényképalbumai), amely Szaloniki egyik első képi ábrázolása. A kivételes fotón az 1869-ben már lerombolt városfal és Szaloniki egykor főként zsidók által lakott része is látható. Az eredeti fénykép az úgynevezett Abdullah-albumban található. Az örmény származású Abdullah-fivérek 1863 és 1879 között a szultáni szeráj hivatalos fotósai voltak. A kiterjedt európai kapcsolatrendszerrel rendelkező Festetics család a világhírű testvérek „Constantinople” című albumát karrierjük csúcsán vásárolta meg.

Az albumot ma az MNL OL őrzi, Schmidt Anikó levéltáros márciusban cikkezett a gyűjteményről, míg az MNL OL fényképeiről az Aktakaland blogunk posztolt. Előbbi bejegyzést fedezték fel lelkes görög lokálpatrióták és tették közzé a képet a Facebookon szeptember 23-án. A poszt „felrobbantotta” a közösségi oldalt és Hellászt. Az azóta eltelt bő egy hét alatt több mint 8500 kedvelés mellett 390 hozzászólás is érkezett, sőt, a görög sajtó is foglalkozott a témával, lásd például ittitt, itt, és itt. Az eset után levéltárunkkal több görög kulturális intézmény is felvette a kapcsolatot. Nagy örömünkre szolgál, hogy ezzel együtt Schmidt Anikó cikkére is több mint ezren kattintottak azóta, így a publikáció túlszárnyalta a tekintélyes négyezres látogatási számot.

A fénykép a görög Nemzeti Bank kulturális alapítványa finanszírozásával november 15-én nyíló, „Az óvárosunk alkonya, Thessaloniki 1870–1917” (Το τέλος της παλιάς μας πόλης, Θεσσαλονίκη 1870 – 1917) című kiállításon is szerepelni fog.

A híressé vált fotó
Jelzet: MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel – r/9. – No. 31.

Utolsó frissítés:

2017.10.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges