Levéltári délutánok 2. – Az országgyűlések nélküli időszak. II. József és Albert herceg

2017.04.12.
A Magyar Nemzeti Levéltár fontos feladatának tartja, hogy növelje a levéltáros szakma társadalmi beágyazottságát és elismertségét. Ennek jegyében indul útjára a 'Levéltári Délutánok' című rendezvény-sorozat, ahol egyrészt a Magyar Nemzeti Levéltár egy-egy történész-levéltáros munkatársa tart előadást az általa kutatott korszakról, másrészt a levéltár által őrzött iratanyaghoz kapcsolódó film is várja a közönséget.

Második alkalommal a 18. század második felére összpontosítunk. Milyen érdekességeket rejt magában egy olyan történelmi időszak, amelyben nem voltak nagy függetlenségi harcok, és az országgyűlések hiánya miatt a magyar rendek vezette csatározásokat sem lehet vizsgálni? A Nyomot Hagytak / Évszázadok - Személyiségek - Aláírások / kiállításhoz készült rövidfilm (Felvilágosult abszolutizmus) tágabb történelmi kontextusba helyezi a programot, majd Kulcsár Krisztina előadásban az 1765 és 1780 közötti időszakról lesz szó, bővebben a Magyar Királyság, a társuralkodó II. József és a helytartó Albert szász-tescheni herceg kapcsolatáról, és arról, hogy milyen szerepet játszott életükben és politikai feladataikban Mária Terézia és kedvenc leánya, Mária Krisztina.

 

Az előadást követően kötetlen beszélgetésben eszmecsere indul a filmről és a korszakról.

Moderátor: Szőts Zoltán Oszkár 
Időpont: 2017. április 27. 17 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.), Konferencia- és kiállítóterem

A látogatók a rendezvény alatt ingyenesen megtekinthetik a kiállítást, a rendezvény ingyenes.

Az esemény Facebook oldala: Levéltári délutánok

Sajtópartner: Újkor.hu – A velünk élő történelem

Utolsó frissítés:

2017.04.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges