„Levéltár hacks”, avagy a levéltár újragondolva

Szerző: Kanyó Ferenc
2018.03.12.
2018. március 9-én került sor a Magyar Nemzeti Levéltár és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködéséből született projektek nyilvános bemutatójára.

Alighanem kevesen gondolják azt, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár és Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tevékenységének lehet bármilyen közös vonatkozása. A két intézmény mégis vállalkozott arra, hogy „Levéltár hacks” címen közös egyetemi kurzust indít mesterszakos hallgatóknak. A kreditált, horizontális kurzus egy hónappal ezelőtt indult el, és a résztvevő diákok heti rendszerességgel látogatták a Magyar Nemzeti Levéltár budapesti telephelyeit, hogy megismerjék a levéltár működését.

A 22 egyetemi hallgató, köztük tervezőgrafikusok, építészek, fotósok és animátorok a MOME TechLab szervezésében és a MOME Média Intézet három oktatójának irányításával, intézményünk szakmai felügyelete mellett vettek részt a kurzuson. Ennek során a hallgatók olyan projektötletekhez nyerhettek inspirációt, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár külső szemlélő számára is egy olyan intézménnyé váljon, amely törekszik a 21. századi technológia és gondolkodás minél szélesebb körű átvételére. Emellett az együttműködés célja az intézmény társadalmi beágyazottságának növelése és a levéltár által őrzött kulturális örökség minél szélesebb körben való megismertetése.

2018. március 9-én került sor az így született projektek sajtónyilvános bemutatására egy worhshop keretében.

1. A restaurátor műhely világa Bolla Szilvia, Kádár Dávid, Kovács Dávid, Szudfridt Marcell

A projekt készítői egy kisfilmet mutattak be, amelynek tovább gondolásával lehetségessé válhat a látogatók elől egyébként elzárt restaurátorműhely megismerése. A restaurátorok nélkülözhetetlen, de egyúttal szinte láthatatlan munkát végeznek, a projekt ezt kívánja közelebb hozni.

 

2. A levéltár arcai Bánhegyesy Antal, Sivák Zsófia, Szalai Dániel

A fotósokból álló csapat projektje a közvéleményben a levéltárosokról elterjedt sztereotípiákat kívánja lerombolni, miszerint a levélár egy poros, ódon, unalmas hely, amely alól a dolgozók sem kivételek. A Magyar Nemzeti Levéltár munkatársairól készült portrék, és egy-egy rájuk jellemző gondolat segítségével személyes történeteket alakít ki.

 

3. Gif it up! Börönte Tamás József, Fábián Nikolett

A projekt levéltári dokumentumokból és fényképekből készített gif-eket, amelyekkel a levéltár közösségi médiás jelenléte feldobható és érdekesebbé tehető. A meghökkentő módon megjelenített ismeretek átadása, de főként az érdeklődés felkeltésére szolgál és leginkább a fiatalabb generációnak szól.

 

4. A levéltár morajlása Artner Ilka Luca, Kőrösi Boglárka, Purkarthofer Benedek

Bár a levéltár elsősorban írott forrásokkal dolgozik, a projekt ötletgazdái mégis a levéltár hangjaival, iratok felolvasásával ismertetné meg az intézményünk iránt érdeklődőket egy streamelhető podcast formájában. A projektben a hangsúly az emberfeletti méreten, a befogadás határain túl levőn van. Célja akusztikusan érzékeltetni a levéltár állományát, sokszínűségét, de a konkrét tartalom helyett a forma kerül előtérbe.

 

5. Címer app Győrfi Ágnes, Simon József

A projekt egy olyan applikáció kidolgozását vázolta fel, amellyel játékos formában lehetne megismerkedni a legfontosabb heraldikai motívumokkal, és egyúttal elkészíteni a résztvevők saját tervezésű, digitális címerét. A több generációt megcélzó interaktív felület összeköthető a levéltár címeres-levél adatbázisával, így a felhasználók szórakoztató formában ismerhetnék meg a magyar címereket, illetve azok jelentését.

 

6. Királyi pecsétek Rekvényi Viola, Szalai Eszter

A szfragisztika egy olyan tudományág, amelytől néha még a szakemberek is tartanak, ám ez a projekt azt tűzte ki célul, hogy a foglalkozások keretébe illeszthető módon ismertesse meg a látogatókkal az egyes királyokhoz tartozó pecséteket, felhasználva a modern technológiát. A projekt a pecsétek mintázatainak és rajtuk szereplő elemek elemzésén, rendszerezésén, köztük való kapcsolatok megtalálásán alapul. Interaktív játékos feladatokkal konkrét pecsétekről tudhatnak meg információkat, vagy motívumok felől is elindulhatnak a felfedezésben, vagy akár saját pecsétet is összerakhatnak.

 

7. PX Bogdándy Gábor, Láng Anna, Piller Bálint

A projekt a manapság népszerű pixeles világban álmodja újra a március 15-i eseményeket, amelynek segítségével újra lehet játszani a nap legfontosabb történéseit. A transzmediális lehetőségeket magában hordozó játékban saját karakterrel vehetünk részt a forradalom eseményeiben.

 

8. Typo Archive Ficsór-Ivanov Anna

A levéltár tele van érdekesebbnél érdekesebb dokumentummal, amelyek gyönyörű kézírásokat, mintákat és grafikai elemeket kínálnak az értő szem számára. A projekt ezek segítségével bővítené a levéltár közösségi médiás jelenlétét. A projekt kifutása egy tematikus gyűjtésen alapuló instagram oldal, amely egyéb webes felületekkel, ajándéktárgyakkal, saját betűtípusfejlesztéssel egészülhetne ki.

 

9. ARchTOUR Seenger Dorottya, Székely Dávid

A projekt az épület megismerését tenné lehetővé mind a vezetés során látható terek részleteinek (pl. átfestések) bemutatásával, mind távolból, és a nem nyilvános helyekre is bepillantást adva, akár hozzá kapcsolódó VR-technológia segítségével, amelynek révén a legfontosabb információk a munkatársak személyes vezetése nélkül is elérhetővé válnának. Az így létrehozott interaktív felület a végtelenségig bővíthető információval.

MOME oktatók: Ruttkay Zsófia TechLab (vezető és további kontakt),  Bognár Katinka animáció, Ulrich Sára tervezőgrafika, Oravecz István fotó.

 

Az MNL és a MOME együttműködésének eredményét bemutató workshopot a honi kulturális sajtó számos képviselője megtekintette, és riportokat készített a projektek ötletgazdáival.

A legígéretesebb elképzelésekkel a jövőben akár a levéltárban is találkozhatnak a minket felkereső látogatók.

 
(Fotó: Varga Máté, MNL)

 

Utolsó frissítés:

2018.03.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges