Kulturális Örökség Napjai – Sajtótájékoztató

2023.09.08.
Velünk élő örökség mottóval, 200 helyszínen rendezik meg országszerte szeptember 16-án és 17-én a Kulturális Örökség Napjait. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatóra a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában került sor.

Idén először az Építési és Közlekedési Minisztérium rendezi az országos programsorozatot, amelyben olyan, a hétköznapokban zárt épületek nyitják meg kapuikat, mint a Sándor-palota, a Belügyminisztérium Széchenyi téri szakasza, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Központi Statisztikai Hivatal vagy a mosonmagyaróvári Habsburg-kripta. Látogathatók lesznek várak és kastélyok, valamint több városháza is. A több mint 30 éve Franciaországból indult kezdeményezéshez idén 50 ország csatlakozott. Magyarország a kezdetek óta részt vesz az eseményen, amelynek célja ráirányítani a figyelmet az épített örökségre.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: Az idei mottó, a Velünk élő örökség arra hívja fel a figyelmet, hogy műemlékeink és történeti épületeink a mindennapjaink részei, meghatározzák identitásunkat, közérzetünket, és bepillantást engednek elődeink gondolkodásába és életmódjába. Valamennyiünk közös érdeke és felelőssége ezen épületek megőrzése, karbantartása. Hasznosítás nélkül nincs érdemi műemlékvédelem – folytatta az államtitkár, kiemelve, hogy az ősszel a parlament elé kerülő törvényjavaslat a műemlékek vonatkozásában megteremti majd az egységes szemléletű országos műemléki rendszert, ennek részeként 2025-ig elkészül a teljes műemléki felülvizsgálat.

Szabó Csaba, a sajtótájékoztatónak helyet adó Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elmondta, hogy az idén 100 éve, 1923. szeptember 15-én átadott levéltári épületben felnőtteknek és gyerekeknek szóló programokkal is készülnek. A raktári ajtók kinyílnak a látogatók előtt, lesznek épületséták, előadások az intézményben őrzött iratokról, kincsekről, ismeretterjesztő előadás a családfa-kutatásról. A látogatók megismerhetik az épületben őrzött címereket, pecséteket és okleveleket, gyerekeket ezek mellett kézművesfoglalkozások is várják.

A főigazgató felhívta rá a figyelmet, hogy az idén 300 éves fennállását is ünneplő Magyar Nemzeti Levéltár a magyar történelem elmúlt ezer évének a nemzeti identitás szempontjából olyan meghatározó kincseit őrzi, mint az Aranybulla, és mindenkit arra buzdított, hogy látogasson el a Kulturális örökség napjain az intézmény országszerte megtalálható tagintézményibe.

Kulturális Örökség Napjai az Országos Levéltárban

 

Utolsó frissítés:

2023.09.20.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges