Könyvbemutató és szakmai találkozó Nagyváradon, díjátadó Nagybányán

2022.11.23.
2022. november 16-án nemzetközi levéltári könyvbemutatóra került sor Nagyváradon a Román Nemzeti Levéltár és a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójának, valamint számos érdeklődő jelenlétében.

A két nemzeti intézmény akkori vezetői még 2011. július 13-án írták alá azt az együttműködési megállapodást, amelyben elkötelezték magukat arra, hogy az erdélyi vonatkozású levéltári iratokról kétnyelvű, román–magyar gyűjteményismertetőket készítenek és tesznek közé. Eddig összesen hét ilyen kötet látott napvilágot, ezek közül négyet, köztük a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őrzött, Erdély 1918/1919 előtti történetére vonatkozó iratanyagot bemutató kiadványt ismerhetett meg a közönség a nagyváradi rendezvényen.

Elsőként Marcel Dragoș, a házigazda város alpolgármestere köszöntötte  a jelenlévőket, majd Angela Lupșea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány igazgatója szólt a megjelentekhez. Ezt követően Cristian Anița, a Román Nemzeti Levéltár főigazgatója arra mutatott rá,  hogy a kiváló együttműködést mindkét érintett intézmény folytatni kívánja, sőt az európai levéltári hálózaton belül tovább szeretnék bővíteni azt.
 

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója is hangsúlyozta az együttműködés kiemelkedő fontosságát, kiemelve, hogy a múltbeli sérelmek ellenére a két nemzet történelmének számos közös pontja van. Ez az, ami összeköti, nem pedig elválasztja a két nemzet múltját, jelenét és jövőjét, és ami szilárd alapjává vált a levéltárosok közötti példaértékű szakmai együttműködésnek, ami okkal teszi büszkévé mind a román, mint a magyar levéltárosokat.
A bemutatott kötetekről szólva Szögi László, az ELTE Egyetemi Könyvtára és Levéltára volt főigazgatója, egyetemi tanár szintén hangoztatta, hogy a kétnyelvű kiadványok mindkét ország kutatóit pótolhatatlan módon segítik a közös múlt feltárásában, amit rendkívüli módon megkönnyít, hogy a kötetek egységes szerkesztési elvek mentén késültek el. Az eseményt többek között megtisztelte jelenlétével Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese és Varga Zsolt, a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Megyei Levéltárának igazgatója is.
A könyvbemutató kiállítás-megnyitóval zárult. Ennek keretében Nagy Mihály Zoltán, a Bihar Megyei Levéltár vezetője ismertette a nagyváradi városháza nagytermében berendezett, Pillanatok Nagyvárad kulturális életéből, 1750–1950  című tárlatot, amely a város kulturális életére vonatkozó forrásokat mutat be, különös tekintettel a színházi életre.

A szakmai program a román és magyar levéltárak képviselőinek további megbeszélésével folytatódott, amelyben a jövőbeni további együttműködés lehetőségeiről egyeztettek az érintett felek.
Pár nappal később, 2022. november 22-én pedig Nagybányán került sor ünnepélyes eseményre. 2022.  augusztus 20.-án Pauler Gyula-díjban részesült a 86 éves Balogh Béla, nagybányai ny. levéltáros. A rangos szakmai kitüntetést a Teleki Magyar Házban vette át Szabó Csabától, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójától és Szögi Lászlótól, az ELTE Egyetemi Könyvtára és Levéltára volt főigazgatójától, a díjra javaslatot tevő kuratórium elnökétől. Balogh Bélának ezúton is gratulálunk!

Az eseményről készült felvétel

A fotókat és a videót Pongrácz Panni készítette.

Utolsó frissítés:

2022.12.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges