Írjon Ön is történelmet a koronavírus idején! – Továbbra is várja a karanténnaplókat a levéltár

2020.12.17.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára 2020. május 5-én felhívást tett közzé, hogy megkezdi a koronavírus-járvány idején keletkezett feljegyzések és naplók gyűjtését. A vírus második hullámának idején is várjuk emlékeiket, hogy a jövő generációi személyes reflexiókon keresztül ismerjék meg a fertőzés egyénre, társadalomra, közigazgatásra, oktatásra, egészségügyre, és gazdaságra gyakorolt hatásait.

A pandémia következtében mindannyiunk élete gyökeresen megváltozott: iskolákat zárnak be, nem látogathatók az éttermek, a mozik, a színházak, a közgyűjtemények. Amelyik munkahely teheti, biztosítja dolgozóinak a home office lehetőségét. A kijárási korlátozások bevezetésével a lakosság a négy fal közé kényszerült, életükben minden korábbinál nagyobb szerepet kap az online világ.

Az Ön életét hogyan változtatta meg a koronavírus? Miként éli meg az egészségügyi vészhelyzet uralta mindennapokat? Amennyiben készít(ett) erről feljegyzéseket, vagy vezet(ett) naplót, és szeretné, ha személyes tapasztalatai a történelem részeként fennmaradnának, és kutathatóvá válnának az utókor számára, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára örömmel fogadja azt.  A levéltáros kollégáink által elvégzett iratértékelési folyamatot követően intézményünk állományba veszi az Ön írását – amennyiben a felajánlott anyag gyűjteményünkbe illeszkedik.

A naplókat elektronikus formában az alábbi e-mailcímen tudjuk fogadni: gyujtokor@mnl.gov.hu. Mivel intézményünk jelenleg zárva van a látogatók előtt, papíralapú írásaikat személyesen csak a vészhelyzet elmúltával, a korlátozó intézkedések feloldását követően hozhatják be az Országos Levéltár Bécsi kapu téri épületébe (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2–4.) .

Az iratanyag átvétele, elhelyezése az 1995. évi LXVI. törvény értelmében történik. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának gyűjtőköréről, az iratbeadás módjáról az alábbi linken bővebben is tájékozódhat: https://mnl.gov.hu/tajekoztatok

Utolsó frissítés:

2021.01.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges