Időutazók a Levéltárban

Véget ért a Magyar Nemzeti Levéltár egyhetes nyári tábora
2017.08.16.
Gyerekzsivajtól volt hangos a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épülete a múlt hét folyamán. Apró lábak koptatták az ódon lépcsőket és szaladtak fel-le a négy emeleten megannyi kincs felfedezésére várva.

Az iskolát kezdő vagy éppen felső tagozatra járó fiatalok olyan eldugott helyeken járhattak, amelyek a nagyközönség számára csak néhanapján látogathatóak. Hűvös raktárakban érinthettek meg több száz éves iratokat vagy éppen a Lovagterem vörös szőnyegén „lovacskázhattak”. A gyerekeket a szélsőséges időjárás sem állíthatta meg. Hétfőn még erős széllel és esővel dacolva ismerkedtek a Budai Várnegyeddel és a Mátyás Templommal, majd szerdán már az erős napsütésben kapaszkodtak fel a Kiscelli Múzeum kertjébe.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára immár három éve rendezi meg napközis táborát. A kezdetben csak a levéltár munkatársai között meghirdetett program tavaly már külsős gyermekek számára is megnyílt, idén augusztus 7 és 11 között pedig közel húsz gyerek töltötte a nyári szünet egy részét „időutazással”.

Az öt-kilenc éves korosztályt összefogó Törp csoport témája „Mátyás, az igazságos!” címmel a középkort idézte fel. A gyerekek ellátogattak a Kiscelli és a Hadtörténeti Múzeumba, sétán ismerkedtek a Budai Vár Mátyás királyhoz kapcsolódó emlékeivel, kirándultak a Margitszigeten, majd a tábor végén színielőadást rendeztek Mátyás király alakjának megidézésével. A darab jelmezeit és díszleteit – felnőtt segítséggel – ők alkották, valamint a mesék szövegeit is kívülről fújták és adták elő szüleiknek.

A Múltvadászok csoport témája (10-14 éves korig): „Az én családom, az én levéltáram!” címmel a levéltár egyik legizgalmasabb területét, a családkutatást járta be. A Festetich család különböző iratait mintául használva szerepjáték keretében saját családot „alapítottak”, felépítették birtokukat, elkészítették a családi címert. Képzett drámapedagógusok segítségével levéltári iratokra épülő családi történeteket elevenítettek meg, valamint ők is felfedezték a Kiscelli Múzeum titkait, ahol viasz segítségével készíthettek festményeket.

A tábor egy hete gyorsan elrepült, rengeteg szép emlék, rajz és sok-sok barátság maradt utána.

Utolsó frissítés:

2017.08.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges