Hungarika Workshop indul a Magyar Nemzeti Levéltárban

2022.02.17.
Hagyományteremtő céllal konferenciasorozatot indít útjára a Magyar Nemzeti Levéltár, lehetőséget teremtve a külföldi levéltári hungarika feltárások eredményeinek széles körű bemutatására, a jövőbeli feltárások tervezésére, összehangolására, a kutatók közötti tapasztalatcserére. A tervek szerint évente jelentkező tudományos tanácskozásra első alkalommal 2022. március 7-én 9 órától kerül sor az MNL Bécsi kapu téri épületében.

A konferencia délelőtti szekciójának kiemelt célja, hogy lehetőséget adjon a Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett, hungarika feltárásokat támogató Klebelsberg Kuno Ösztöndíj nyerteseinek, hogy bemutassák a program keretében végzett egyéni kutatásaikat.

A rendezvény részeként bemutatásra kerülnek a Magyar Nemzeti Levéltárban, illetve más magyar kutatócsoportok által végzett hungarika projektek is, amelyeket a külföldi partner közgyűjtemények képviselőinek részvételével ismertetnek az előadó kutatók. Bemutatkozik osztrák levéltárakban végzett Négyzetkataszter projekt, illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Olasz Tanszékén indult Vestigia kutatási program, amelyben Milánó és Modena négy levéltárának és könyvtárának 1300 és 1550 között keletkezett magyar vonatkozású anyagát dolgozták fel és tették elérhetővé a kutatók számára. A magyar és olasz közgyűjteményi partnerek kapcsolatának további erősítésére a konferencia nyitóeseményeként együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására kerül sor a Mantovai Állami Levéltárral. A tanácskozáson először mutatkozik be a Konkoly-Thege család kiemelkedő jelentőségű levéltára, amelyet a 13. század óta a magyar nemesi famíliák közé tartozó család nagylelkűen a levéltárnak adományozott 2021-ben.

A rendezvényen köszöntőt mond Schőberl Márton, kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár és Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója.

Luisa Onesta Tamassia a Mantovai Állami Levéltár, Dr. Federico Gallo, a milánói Veneranda Ambrosiana könyvtár képviseletében személyesen, Lorenza Iannacci, a Modenai Állami Levéltár igazgatója pedig online lesz jelen az eseményen.

MEGHÍVÓ:

PDF icon hungarika_workshop_2022_03_07_meghivo.pdf

 

REGISZTRÁCIÓ:

 

Utolsó frissítés:

2022.03.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges