Hírek a szovjet fogolykartonok feldolgozásáról

2021.01.14.
A Magyar Nemzeti Levéltár és az Orosz Állami Hadilevéltár (RGVA) 2019. április 8-án a Magyar–Orosz Kormányközi Levéltári Együttműködési Bizottság 2019. évi munkatervének megfelelően egyezményt kötött az Orosz Állami Hadilevéltárban őrzött, a második világháború idején a Vörös Hadsereg által foglyul ejtett és ezt követően a Szovjetunióban hadifogolyként nyilvántartott magyar nemzetiségű személyek úgynevezett nyilvántartó kartonjainak vagy törzslapjainak (oroszul: учётная карточка) digitalizálásáról és a digitális másolatok átadásáról a Magyar Nemzeti Levéltár őrizetébe.

2019 decemberében az Orosz Állami Levéltár átadta számunkra a Szovjetunióban raboskodott magyar hadifoglyok adatait tartalmazó kartonokat digitális formában. Az adatbázis közel másfél millió képet és információt tartalmaz, mintegy 681 000 személyről. A dokumentumok orosz nyelvűek, a kézzel írott kartonok legfontosabb adatairól egy orosz nyelvű adatbázist vettünk át. Ezt követően azonnal megkezdtük az adatállomány gépi feldolgozását és fordítását. Fontosnak véljük, hogy a kartonon szereplő személyek neve és illetősége mellett az egyéb információk beazonosítása és a lehető legpontosabb fordítása is megtörténjen, és az adatok a lehető leghamarabb elérhetők legyenek a családtagok, az érdeklődők és a kutatók számára.

A hatalmas adatmennyiség ugyanakkor komoly kihívást jelent. Az első eredmények közzététele 2021 tavaszán várható. Az adatok elemzéséből ugyanakkor az már most látható, hogy a hadifogolykartonok olyan egészségügyi adatokat nem tartalmaznak, amelyek a jelenlegi hadigondozási kérelmek elbírálása során felhasználhatóak lennének.

Utolsó frissítés:

2021.01.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges