Gyűjtőköri nap a Kékszalag Vitorlásversenyen

Szerző: Fényes Erika
2021.07.02.
Az 53. Kékszalag Nagydíj vitorlásversenyhez kapcsolódva a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjtőköri napokat szervez együttműködve a Magyar Vitorlás Szövetséggel és az Europeana gyűjteménnyel.

A programot meghirdető Europeana gyűjtemény az európai archívumok, könyvtárak és múzeumok ezreivel együttműködve teszi digitálisan hozzáférhetővé a kulturális örökségünket, felületein mára összesen több mint 50 millió digitalizált mű érhető el. A 2020-ban indult Europeana Sport projekt olyan eseményekhez, személyes élményekhez kapcsolódó digitális gyűjtemény kialakítását tűzte ki célul, amely láthatóvá teszi, hogy a történelem folyamán hogyan formálta változatos kulturális hagyományaival a sport a magunkról, közösségeinkről és a ma ismert sokszínű Európáról kialakított képünket.

Az elsőként 1934-ben rajtolt Kékszalag Európa legrégebbi és leghosszabb távú vitorlás tókerülő versenye, a Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb eseménye. A 600 vitorlásból álló nemzetközi mezőnynek nem csupán az ellenfelekkel, hanem az elemek kihívásaival is meg kell küzdeni. A jellemzően balatoni hajózásra épülő, a nemzetközi viszonylatban is jelentős magyar regatta az európai sportkultúra meghatározó eseménye, így a Magyar Nemzeti Levéltár úgy döntött, hogy az Europeana Sport programhoz kapcsolódva összegyűjti a sportághoz kapcsolódó írásos emlékeket.

A 2021. július 22-én rajtoló verseny alatt a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának munkatársai várnak minden vitorlázáshoz kapcsolódó eddig otthon őrzött írott emléket, így például naplókat, leveleket, visszaemlékezéseket, fényképeket és egyéb dokumentumokat.  

Ha valaki nem kíván megválni az irataitól, de másolatban a levéltárnak adná azt, akkor – a dokumentumok gyűjteménybe illeszthetőségének vizsgálatát követően – a rendezvény alkalmával ezt megteheti. A helyszínen működő digitalizáló standokon a levéltár munkatársai elkészítik a szükséges másolatokat.

Ha a bemutatott iratanyag mérete vagy terjedelme meghaladja a digitalizáló stand kapacitását, úgy a levéltár a digitalizálásáról a későbbiekben gondoskodik, majd előre egyeztetett időpontban visszajuttatja az eredeti példányt tulajdonosának. Ha a beadó úgy dönt, hogy a levéltárnak adományozná az anyagot, a digitalizálás mellett a gyűjtőköri nap erre biztosít lehetőséget.

Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a Magyar Nemzeti Levéltár nemzeti kulturális örökségünk fenntartása érdekében végzett gyűjtőköri tevékenységére, és a felajánlott dokumentumok szakszerű kezelésével, nyilvántartásával pedig megőrizzük történelmünk forrásait a jövő generációi számára.

Kékszalag gyűjtőköri napok:

2021. július 21. 10:00-18:00

Helyszín: Anna Grand Hotel 8230 Balatonfüred, Gyógy tér 1.

Július 22. - július 24. 9:00-12:00, 16.00-20.00

Helyszín: 8230 Balatonfüred, Vitorlás tér

Iratanyagot bemutatók vagy felajánlók számára előzetes egyeztetés az alábbi e-mail címen lehetséges: leveltar.veml@mnl.gov.hu

Az esemény Facebook oldala

Együttműködő partnerek:

Magyar Vitorlás Szövetség

www.hunsail.hu

Europeana

https://www.europeana.eu

Europeana Sport

https://sport.europeana.eu

Utolsó frissítés:

2021.07.30.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges