Görgei 200: Több mint kétezer látogató március 15-i programjainkon

Szerző: Kanyó Ferenc
2018.03.22.
Több mint kétezer látogatót fogadott március 15-én a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára idén is nyitott kapukkal várta a látogatókat. Azokat, akik csak bejárni szerették volna az épületeket, azokat, akiket Görgei Artúrnak, a magyar szabadságharc legkiemelkedőbb tábornokának az élete érdekelt, és azokat is, akik egyszerűen csak egy családi programot szerettek volna az ünnepi délutánon.

Az időjárás nem volt kegyes a budai Várba látogatókhoz, ennek ellenére 2287-en választották a programjainkat, amelyek egyidőben zajlottak az állami ünnepségekkel.

A két évvel ezelőtt nyílt Nyomot hagytak – Évszázadok, Személyiségek, Aláírások című tárlatot is sokan keresték fel az ünnepnapon. A kiállításon az érdeklődők számára rendszeres időközönként vezetést tartottak a levéltár munkatársai, nagy hangsúlyt fordítva az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idejéből származó, vagy a legjelesebb személyiségeivel összefüggésbe hozható eredeti iratokra és az ehhez köthető kisfilmre.

Az épületben a Görgei 200 – Március 15. a levéltárban program alatt öt állomáson különböző feladatok elvégzése után pecsétet gyűjthettek a lelkes résztvevők. Ezt a bejáratnál kapott kis füzetkébe tehették meg, amelynek segítségével nemcsak végigjárhatták a kiállítást és a levéltár épületét, hanem egyúttal megismerkedtek Görgei Artúr életének legfontosabb epizódjaival is. A Találd ki! társasjáték segítségével ismerhették fel a forradalom és szabadságharc legfontosabb szereplőit, vagy kipróbálhatták a kollégáink által elkészített Lánchíd társasjátékot is. A gyerekek és felnőttek emellett szívesen csatlakoztak a schenk játékkatonák sisakjainak alapján történő azonosításához, és a karkötők vagy tulipános kitűzők készítéséhez is. Utolsó próbatételként a látogatóknak Görgei Artúr Kossuth Lajosnak írt leveléből kimaradt hiányzó részeket kellett pótolniuk az eredeti dokumentum segítségével. Azok, akik teljesítették a játékos küldetést, kis ajándékot kaptak.

A Görgei 200 – „Csodálatos hős volt a csatákban és tűrésben egyaránt” kiállítás természetesen azokat is várta, akik pecsétgyűjtés nélkül voltak kíváncsiak a szabadságharc tábornokának életére. Öt tárlóban érdekes eredeti iratokat helyeztünk el, amelyekhez hat magyar nyelvű tematikus magyarázó plakát, valamint egy angol nyelvű, a kiállítást ismertető rezümé tartozott. Nagy örömmel értesültünk arról, hogy a kiállításunkat megtekintette a Görgei család egyik tagja is.

Minden kedves látogatónknak köszönjük, hogy a kissé zord időjárás ellenére is a levéltárat választották. Célunk az, hogy az elkövetkezendő év március 15-én is hasonlóan tartalmas és érdekfeszítő programot kínáljunk.

 

 
Fotó: Varga Máté (MNL OL)

Utolsó frissítés:

2018.04.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges