Forrásfeltárással készül a reformáció évfordulójára az MNL

Publikációk és kiállítások is készülnek
2016.04.07.
Az 1526 és 1570 közötti korszak magyar forrásanyagának teljes körű feltárásával és adatbázisba rendezésével, valamint kapcsolódó ismeretterjesztő és tudományos programokkal készül a reformáció 2017-ben esedékes 500. évfordulójára a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL).

Rácz György, az MNL főigazgató helyettese a projekt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a reformáció, a hitújítás rendkívül mély nyomot hagyott a Kárpát-medencei népek történelmében, ugyanakkor a magyarországi elterjedéséről tanúskodó levéltári dokumentumállomány darabszintű rendszerező feldolgozása eddig nem történt meg.

A projektet támogató, 2014 óta működő Reformáció Emlékbizottság részéről Hafenscher Károly miniszteri biztos úgy fogalmazott: a nagy történelmi eseményekről, folyamatokról, köztük a hitújításról is hajlamosak vagyunk klisékben beszélni, az új adatok és források feltárása, bemutatása azonban lehetőséget nyújt a kialakított képünk új nézőpontokkal gazdagítására.

Az 500 éves jubileum méltó megünneplésére létrehozott emlékbizottság a tervek szerint emlékhelyet is kialakít a reformáció tiszteletére a budai Várban található Murád pasa bástyájánál - fűzte hozzá Hafenscher Károly.

Az MNL országos intézményhálózata a mintegy 300 ezer folyómétert kitevő forrásanyag már elindult feltárása, digitalizálása és online elérhetővé tétele mellett a várhatóan jövőre érkező tudományos eredmények szélesebb körben történő bemutatására is hangsúlyt helyez - ismertette a részleteket Fülöp Tamás, az MNL megyei ügyekért felelős főigazgató-helyettese, aki hozzáfűzte azt is, hogy a teljes projekten 60 munkatársuk dolgozik.

A tudományos publikációk, kiadványok, konferenciák mellett többek között vándorkiállítást és levéltár-pedagógiai foglalkozásokat szerveznek a fiatalok számára, valamint elindítottak egy központi információs portált is a reformacio.mnl.gov.hu internetes címen. 

A weblapon a projekttel kapcsolatos eseményekről, hírekről és eredményekről tájékozódhatnak az érdeklődők, valamint böngészhetik a protestáns kulturális adatbankot is, amely ízelítőt ad abból, mi mindent adott a reformáció a magyar kultúrának.

Fülöp Tamás kitért arra is, hogy az MNL Országos Levéltára szintén célul tűzte ki a ma Magyarország területén, valamint határon túl található szabad királyi városok vonatkozó iratanyagának feldolgozását, mivel az itteni német nyelvű polgárság kulcsszerepet játszott a reformáció elterjesztésében 1526-ot követően.

Fotók: Lajos Ádám

forrás: MTI

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges