Filmkészítő pályázatot hirdet a Magyar Nemzeti Levéltár

2021.06.15.
A Magyar Nemzeti Levéltár a 2022 őszéig tartó European Digital Treasures (Európa Digitális Kincsei) című nemzetközi projekt felhívásához kapcsolódóan professzionális filmkészítők pályázatait várja.

A 2018-ban indult European Digital Treasures projekt célja az európai levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális tartalmakra épülő bemutatása. Ennek legfontosabb lépéseként a projekt nemzetközi konzorciuma a következő három digitális, úgynevezett transzmédia kiállítást hozza létre:

 

•  Európa kialakítása – Történelem, emlékezet és az európaiság ezeréves mítosza

•  Menekültek, migrációs áramlás és szolidaritás

•  Az Újvilágtól az új technológiák (felfedezésé)ig

 

A kiállítások 2021-en indulnak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit. Magyarországon a Várkert Bazár ad majd otthont a három kiállításnak 2021 és 2022 között.

A konzorcium a transzmédia kiállításokhoz kapcsolódva filmkészítő pályázatot hirdet minden professzionális filmkészítő, produkciós iroda, pályakezdő alkotó, filmművészeti iskola hallgatója számára rövid dokumentumfilm és animációs rövidfilm kategóriában.

A benyújtott pályázatoknak a kiállítás történelmi dokumentumai közül kiválasztott irat(ok) szabadon értelmezett bemutatását kell tartalmaznia.

Link a dokumentumokhoz:
https://www.treasuresinarchives.com/digital-catalogue-page-1

 

Minden pályázónak el kell készíteni a következőket:

•  Rövid videót a projektről: szinopszis – az egyes dokumentumok kiválasztásának főbb indokát és a kreatív megközelítést. Abban az esetben, ha animáció készül, szükséges bemutatni a videó főbb lépéseinek vázlatát és lehetőség szerint a képes forgatókönyvet.

•  Egy rendezői videót, amelyben a készítő bemutatja a projektet (max. 3 perc)

A partnerországok (Magyarország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Málta) szakmai zsűrije által kiválasztott pályázók:

•  Szerződést nyernek a film forgatásának lebonyolítására, melynek bemutatására 2022 szeptemberében kerül sor az ICARUS (Nemzetközi Levéltári Kutatóközpont) éves konferenciáján szervezett kiállításon.

• Részt vesznek az írországi, corki székhelyű Munsteri Technológiai Egyetem (MTU) nemzetközi konferenciáján 2022. április 20–22. között a többi partnerország nyertes pályázóival együtt. A konferencia során a résztvevőknek lehetőségük lesz a nyertes projektjeik bemutatására, valamint szakmai eszmecsérére versenytársaikkal és az MTU kollégáival.

•  A nyertes pályázók számos audiovizuális és levéltári szakemberek által bemutatott mesterkurzuson és képzésen vehetnek részt, mely során lehetőségük nyílik megismerni a régió történelmi levéltárait is.

 

A pályázat benyújtásának feltételei, technikai részletek:

Pályázat benyújtása: kozmuvelodes@mnl.gov.hu

European Digital Tresures: https://www.digitaltreasures.eu/

A projekt regisztrációs felülete: https://www.treasuresinarchives.com/

 


 

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges