Fémbe vésve magyarul - Szenzációs tárggyal bővült gyűjteményünk

2021.03.12.
2020 decemberében egy online árverésen bukkant fel V. Ferdinánd 1848 tavaszán vésett és akkor használatba vett magyar nyelvű pecsétnyomója. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára munkatársai azonnal kezdeményezték a pecsétnyomó védettségi eljárás alá vonását a Miniszterelnökség Műtárgyfelügyeleti Hatósági Főosztályánál. A pecsétnyomó végül az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával került a levéltár gyűjteményébe.

V. Ferdinánd most megvásárolt pecsétnyomója különleges a magyar pecséttan szempontjából. Egyik különlegessége, hogy körirata magyar nyelvű. Az 1835-ben trónra lépő V. Ferdinánd korábban vésett pecsétnyomóinak köriratai latin nyelvűek voltak, és azokat 1844 után is tovább használták, miután Magyarországon a magyar lett a hivatalos nyelv. Ez tehát az első uralkodói pecsétnyomó, amelynek körirata magyar nyelvű.
 


A különleges jelentőséggel bíró pecsétnyomóról és szerepéről számos érdekességet tudhatunk meg. A videóban szó esik több köztörténeti jelentőségű dokumentumunkról is:
 

Fémbe vésve magyarul - Uralkodói pecséthasználat 1848-49-ben

 

 

Utolsó frissítés:

2021.05.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges