Először lesznek együtt láthatóak Teleki Pál búcsúlevelei Budapesten

2019.06.07.
Budapest, 2019. június 5., szerda (MTI) - Először lesz együtt kiállítva a tragikus sorsú miniszterelnök, Teleki Pál (1879-1941) összes ismert búcsúlevele pénteken és szombaton a harmadik Levéltári Pikniken, Budapest Főváros Levéltárában - közölte az intézmény az MTI-vel.

 A kétnapos, ingyenes rendezvényen meg lehet nézni a levéltár polcain rejlő kincseket, a levéltár szakemberei családfakutatási gyorstalpalót tartanak, valamint 17. századi fegyverbemutató, koncertek és más színes programok is várják a látogatókat - írja a közlemény.
    A hétvégén kamarakiállítás keretében lesznek láthatóak az 1941-ben öngyilkosságot elkövető Teleki Pál azon búcsúlevelei, amelyek nemrég kerültek Budapest Főváros Levéltára tulajdonába, valamint azok a Horthynak írt lemondó- és búcsúlevelei, amelyeket a Magyar Nemzeti Levéltárban őriznek. A közlemény szerint kevesen tudják, hogy a grófot már korábban is foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata, így összesen négy ilyen tárgyú levele maradt fenn különböző korszakokból. Ezeket most először állítják ki egyben.
    A Levéltári Piknikre ellátogató érdeklődők beülhetnek a Budapest Időgépbe, amelynek segítségével a digitálisan is tárolt dokumentumokat böngészve megnézhetik, milyen iratok maradtak fenn otthonukról, lakóhelyükről a különböző korszakokból.
    Emellett megtekinthető lesz a 19-20. századi fürdőkultúráról szóló kiállítás is, amelynek anyagát többségében a harmincas-negyvenes évekbeli panaszbejegyzések alkotják, főként a Palatinus és Gellért fürdőből. "Korok jönnek, korok mennek, a panaszok nem változtak: nincs vécépapír, néha lopnak, és az is baj, ha nincs zene" - fogalmaz a levéltár közleménye.
    A gyerekek a kétnapos rendezvényen pecsétet, merített papírt, régi okleveleket készíthetnek, várat építhetnek gyurmából, eljátszhatják Buda visszafoglalását, a Falkonetta Kompánia pedig 17. századi ruha-, tánc- és fegyverbemutatót tart. Lesz bábszínház, kisállat-simogató és koncertek is. 
    A levéltár várja az otthoni fiókokban őrzött régi iratokat, leveleket, fényképeket is, hiszen ezek a történészek számára érdekes forrásokat jelenthetnek. A behozott iratokat, fényképeket digitalizálják, majd visszaadják tulajdonosaiknak. A másolatok felkerülnek a topotékára (internetes archívum), amely a helyi történeti források nyilvános gyűjteménye - olvasható a közleményben.

 

Utolsó frissítés:

2019.07.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges