Elérhető a Magyar Nemzeti Levéltár bővített uralkodói itineráriuma

2020.11.09.
A Mátyás király Emlékév keretében megvalósult Hunyadi Mátyás utazásait megjelenítő Merre járt Mátyás király? című oldal sikerét követően a Magyar Nemzeti Levéltár közel kétéves munkával elkészítette az uralkodói itineráriumok bővített változatát.

A portál, amelyet V. Károly német-római császár német királlyá való koronázásának 500. évfordulóján a magyar és spanyol levéltárak együttműködésében mutattak be, immár 9 uralkodó 5390 utazását követi 2196 helyszínen, Európában és Észak-Afrikában. A megvalósításban 7 történész működött közre, láthatóvá téve Hunyadi János, Luxemburg Zsigmond, Mária, Erzsébet és Borbála királynék valamint Habsburg-Lotharingiai II. József utazásait. I. Ferdinánd magyar király testvérének, V. Károly császár utazásainak feldolgozása az uralkodó archívumát őrző Simancas Állami Levéltárral közösen készült el.

Dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója a bemutatón elmondta: a levéltárak számára egyaránt fontos, hogy az alternatív tények világában a megbízható és hiteles információforrásokat gyarapítsák, illetve hogy az új technológiai lehetőségeket kihasználva dolgozzák fel és tegyék hozzáférhetővé a történeti forrásokat. A látványos vizualizáció hét történész kutatásain alapul, munkájuk közel tízezer lábjegyzetére hivatkozik, 18 európai könyvtár és levéltár forrásai közül 2069 online elérhető elsődleges forrást tartalmaz.

A szolgáltatás hatékonyan használható mind az oktatásban, a helytörténeti kutatásban, a térkép alapú vizualizáció segítségével pedig a történetírás számára is új összefüggések tárhatók fel.

Az oldal elérhető itt: https://itinerarium.mnl.gov.hu/

Utolsó frissítés:

2020.12.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges