Egzotikus díszítésű oklevél Erdélyből

Szerző: Schmidt Anikó
2021.03.05.
A Magyar Nemzeti Levéltár 2020 decemberében vásárolta meg Apafi Mihály erdélyi fejedelem 1680. május 20-án kelt díszes oklevelét, amelyben Georg Armbrustert szebeni királybíróvá nevezi ki.

A Gyulafehérváron, 1680. május 20-án kelt oklevélben a fejedelem Georg Armbrustert, a híres patríciuscsalád tagját az erdélyi szászok egyik legjelentősebb tisztségébe, a szebeni királybírói pozícióra emelte. E tisztség viselője egyben a fejedelmi tanács tagjává is vált. Az adománylevél igazi kuriózum, hiszen az Erdélyi Fejedelemségből nagyon kevés hasonló típusú oklevél maradt fenn.

 

Az oklevél átnézeti képe

 

Az oklevél átnézeti képe kihajtott plicával

 

I. Apafi Mihály aláírása az oklevélen

 

A fejedelem függőpecsétje

 

Az oklevél gazdagon illusztrált: a díszítéshez egzotikus témát, az amerikai kontinenst bemutató életképeket választottak, nyilazó, vadászó őslakosokkal, spanyol hódítókkal és olyan különleges állatokkal, mint például a nandu vagy majom. További értéknövelő tényező, hogy az okirat függőpecsétje teljesen ép.

 

 

Ajánlott irodalom: Á. A.: Az Armbruster-család czímereslevelei. (Színes czimerképpel és két szövegközti rajzzal.). In: Turul, 1916, 34. kötet. 97–112.

 

Összeállította: Schmidt Anikó főlevéltáros

Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL)

 

 

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges