Együttműködési megállapodás az MNL és a Boltzmann Intézet között

2017.07.19.
A Magyar Nemzeti Levéltár egyik célja, hogy a második világháború során szovjet hadifogságba esett magyar katonák kartotékjait megszerezze, feldolgozza és nyilvános adatbázisként az állampolgárok rendelkezésére bocsássa.

A kartotékok feldolgozásában mintául szolgálhat a Ludwig Boltzmann-Institut für Kriegsfolgen-Forschung (azaz a Boltzmann Intézet) munkája, ahol az osztrák kartotékokat már 100%-osan feldolgozták. Ezt szem előtt tartva 2017. július 4-én, Bécsben Dr. habil. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója és Univ.-Prof. Dr. Dr. h. c. Stefan Karner, a Boltzmann Intézet vezetője együttműködési megállapodást írt alá a két intézmény között.

A megállapodás értelmében – a magyar fél kérésére – a Boltzmann Intézet valamennyi orosz-magyar levéltárügyi relációs kérdésben a magyar fél mellett állandó tanácsadói feladatokat lát el, amely kiterjed a magyar-orosz levéltári vegyesbizottság munkájára is.

Az együttműködés keretében a Felek törekednek a szoros együttműködésre, így különösen közös tanácskozások és konferenciák rendezésében, közös kiadványok szerkesztésében, a tudományos tapasztalatok és a szakirodalom élénk cseréjében.

Utolsó frissítés:

2017.08.23.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges