Együttműködés és közös tartalomszolgáltatás a Magyar Nemzeti Levéltár és az Osztrák Tudományos Akadémia között

2021.03.24.
Az Osztrák Tudományos Akadémia új, online felületén tette közzé a Magyar Nemzeti Levéltár egyik legjelentősebb forráscsoportját, az Osztrák-Magyar Monarchia idején – 1867 és 1918 között – keletkezett minisztertanácsi jegyzőkönyveket. Az AdatbázisokOnline gyűjteményben részletesen feldolgozott adatbázis és digitalizált képi állomány ezzel a nemzetközi történész közösség számára is elérhetővé vált.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára már évtizedek óta dolgozza fel a magyar minisztertanácsi jegyzőkönyveket, amelyek a magyar történelem 1848–1944 közötti időszakának egyik legfontosabb forrásait képezik. A levéltár munkatársai nem csak digitalizálták a jelentős forráscsoportot, de hosszú évek alatt részletes leírásokat készítettek az egyes napirendi pontok tartalmáról, sikeresen növelve ezzel a jegyzőkönyvek kutathatóságát. Az alapos regeszták lehetővé teszik a tárgyakra, valamint a személy- és helységnevekre való keresést, a digitális képek szolgáltatásával pedig megkönnyítik az információhoz való szabad hozzáférést. A levéltár forráskiadványi sorozatában a feldolgozó munkával párhuzamosan megkezdődött a forráscsoport kritikai kiadása.

Az osztrák minisztertanácsi jegyzőkönyvek feldolgozása, kötetekben történő megjelentetése az Osztrák Tudományos Akadémia megaprojektje. Az 1848/1849–1867 közötti évek hiánytalanul megjelentek, az utolsó köteteket éppen az utóbbi években publikálták. Ez az időszak magyar szempontból is nagyon fontos, hiszen ekkor közvetlenül Bécsben hoztak döntéseket a magyarországi ügyekben. Az 1867–1918 közötti időszak osztrák minisztertanácsi jegyzőkönyvei azonban az 1927. évi levéltári tűzvészben elpusztultak, így ezek publikálása nagy nehézségekbe ütközött, és csak 2020-ban kezdődött meg.

A Magyar Tudományos Akadémia vállalkozása volt az Osztrák-Magyar Monarchia közös minisztertanácsi jegyzőkönyvei kritikai kiadásának megjelentetése. Büszkén írhatjuk, hogy a magyar történész kollégák szerkesztésében több kötet is napvilágot látott már. Az ebből a sorozatból publikált kötetek elektronikus változatai is helyet kaptak a projektben.

Az Osztrák Tudományos Akadémia jelentős újítása, hogy a már megjelent köteteket 2020 őszétől egy új online platformon szolgáltatja. Itt kötetenként, illetve naptár szerinti nézetben is kedvünkre böngészhetünk az Osztrák-Magyar Monarchia vezető testületeinek fennmaradt jegyzőkönyvei között.

A honlap elérhetősége: https://mrp.oeaw.ac.at/pages/index.html

A bécsi magyar levéltári delegátus közvetítésével a Magyar Nemzeti Levéltár is csatlakozott a fejlesztéshez, így a honlapon megjelentek az Osztrák-Magyar Monarchia 1867–1918 közötti, magyar vonatkozású minisztertanácsi jegyzőkönyvei. Első körben helyet kaptak – zöld színnel jelölve – a kötet alakban már megjelent kritikai kiadások, a magyar közgyűjteményi portálra mutató linkekkel. A honlap naptár nézetében a projektért felelős történész-informatikusok elhelyezték továbbá a magyar minisztertanácsi ülések napjait is. A napokra kattintva – szintén zöld színnel jelölve a magyar forrásokat – feltűnnek az adott jegyzőkönyv napirendi pontjai. A szövegek magyar nyelven olvashatók, és külön öröm, hogy ezekre kattintva a Magyar Nemzeti Levéltár Adatbázisok Online felületére vezet át az oldal.

A Magyar Nemzeti Levéltár, illetve a Bécsi Magyar Levéltári Kirendeltség távlati tervei között szerepel, hogy a harminchárom dobozt megtöltő Haus-, Hof- und Staatsarchivban lévő magyar minisztertanácsi jegyzőkönyvek, Ferenc József császár és király számára előterjesztett, hitelesített német fordításait digitalizálja, feldolgozza, és ezen a két említett weblapon publikálja, így a magyar történelem jelentős forrása elérhetővé válik a nemzetközi történész közösség számára.

 

Oross András

levéltári delegátus

Bécsi Magyar Levéltári Kirendeltség

 

 

 

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges