Dudits Andor festőművész alkotásával gazdagodott a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjteménye

2020.11.10.
Dubitskiy Dmitry Magyarországon élő műgyűjtő Dudits Andor festőművész Női portré című alkotását ajándékozta a Magyar Nemzeti Levéltárnak. A festményt ünnepélyes keretek között, 2020. november 6-án, a festőművész halála évfordulójának előestéjén adták át a levéltár Bécsi kapu téri palotájának Lovagtermében.

Dubitskiy Dmitry Hazatérés című projektjében arra vállalkozott, hogy a külföldön található magyar festőművészeti alkotásokat megvásárolja és azokat közgyűjteményeknek, magán- és állami szervezeteknek ajándékozza. Tevékenysége nyomán a hazai festészet műremekei elérhetővé válnak a nagyközönség számára. Legutóbb Basch Árpád viharos Balatont ábrázoló festményét adományozta a keszthelyi Balatoni Múzeumnak.

Az ajándékozási ünnepségen elmondott köszöntőbeszédében dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója kiemelte, hogy örömmel veszi át a műalkotást, amely szervesen kötődik az Országos Levéltár épületéhez. Köszönetét és elismerését fejezte ki Dubitskiy Dimitry-nek, aki adományával, példa értékű nagylelkűségével a régi civil mecénási hagyományokat keltette életre.

A műgyűjtő magyar nyelven köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy a festményt Németországban egy magángalériától vásárolta meg, azzal a kifejezett céllal, hogy visszajuttassa Magyarországra és a Magyar Nemzeti Levéltárnak adományozza. A négy éve indult Hazatérés című projektje egyre terebélyesedik, már kiállítást is készül létrehozni a hazahozott műtárgyakból.

Reisz T. Csaba címzetes főigazgató Dudits Andor és az Országos Levéltár falképciklusa címmel tartott előadást, amelyben számos új információt, érdekességet osztott meg a hallgatósággal. Prezentációjában kifejtette, hogy az építtetők 1924-ben kérték fel a festőművészt arra, hogy az Országos Levéltár újonnan elkészült palotájának falfestményeit elkészítse. A falképciklus tematikáját főként Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter határozta meg, azonban a levéltár akkori főigazgatója, Csánki Dezső is készített koncepciót arra, hogy miként díszítsék a kutatótermet. Dudits a teljes sorozatot – főiskolai növendékeit bevonva – végül 1929-re fejezte be. A művész e munkájáért elnyerte az állami nagy aranyérmet 1928-ban.

A műalkotást a levéltár a közművelődési programjaiban és Dudits Andor életművét bemutató rendezvényein mutatja majd be, hogy azt a levéltárat felkereső látogatók is megtekinthessék. A képet olyan nyilvános térben helyezik el, hogy azt a hétköznapokon is minél többen megcsodálhassák.

 
Fotók: Lantos Zsuzsanna / MNL

Utolsó frissítés:

2020.11.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges