Jelenlegi hely

Családtörténeti levéltár-pedagógiai foglalkozás Novák Katalin köztársasági elnök részvételével

2023.04.12.
A Magyar Nemzeti Levéltár 300/100 levéltári megnyitó rendezvényét levéltár-pedagógiai foglalkozással tették színesebbé a Módszertani, képzési és levéltár-pedagógiai Osztály levéltár-pedagógusai. A foglalkozást nem kevés előkészítő munka előzte meg, több levéltári osztály közös munkájának köszönhető, hogy a különleges alkalom során minden ékes és szép rendben valósult meg. A program iránt érdeklődő iskolák vezetőire bíztuk a kiemelkedően tehetséges, a történelem iránt érdeklődő általános iskolás diákok kiválasztását, akik a Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolából és a Váci Piarista Gimnáziumból érkeztek. A tanulók saját, négy generációra visszanyúló családfájukat még a program előtt összeállították és eljuttatták a levéltárba.

A levéltár-pedagógiai foglalkozásra a tíz iskolás két kísérő tanárral érkezett. A foglalkozást a Bécsi kapu téri levéltári palota százéves impozáns épületének kutatótermében tartottuk meg. Itt a diákokat családfáiknak a levéltár munkatársai által levéltári dokumentummásolatra helyezett, díszes formában kinyomtatott képe várta.

Az interaktív foglalkozás első részében a diákok megismerkedtek a levéltárral mint közgyűjteménnyel, a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjtőkörével és kulturális jelentőségével, valamint a 300/100 évfordulóhoz kapcsolódóan a levéltár és a Bécsi kapu téri épület történetével.

Ezt követően a családfakutatáshoz kapcsolódóan tekintettek meg a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őrzött nemesi családfákat, melyekről beszélgetve olyan kérdésekre kerestük a választ, mint például Mi a családfa? Az elmúlt évszázadokban vajon kik és miért készítettek családfákat? Milyen információkat lehet megtudni egy családfáról?

A diákok egy játékos nyomozós feladat után – amely során rokoni kapcsolatra is fény derült két, egymást korábban nem ismerő tanuló között – maguk is megosztották saját, a családfáik készítése közben szerzett tapasztalataikat, azt például, hogy milyen érdekességekkel vagy nehézségekkel szembesültek.

A foglalkozás során áttekintést kaptak arról is, hogy milyen különböző levéltári források segíthetik a családtörténeti kutatást és bepillantást nyerhettek a nemesi címadományozások történetébe is, továbbá testközelből nézhettek meg a témával kapcsolatos levéltári dokumentumokat.

A foglalkozást Novák Katalin köztársasági elnök nem csupán megtisztelte jelenlétével, de a levéltár-pedagógiai foglalkozásba be is kapcsolódott, és a diákokkal való rövid beszélgetés után a kinyomtatott családfákat aláírta és viaszpecséttel látta el.

A pecsétöntést az Állományvédelmi Osztály munkatársai végezték és segítették, felügyeletükkel a diákok is kipróbálhatták a pecsétkészítés technikáját. A foglalkozás zárásaként a diákok a saját aláírt és lepecsételt díszes dokumentumaikat hazavihették emlékbe.

A levéltár-pedagógiai foglalkozásról az egyik kísérő pedagógustól az alábbi köszönőlevelet kaptuk. „A gyerekek számára különleges élmény volt, hogy a Levéltárban lehettek, tevékenykedhettek és még Elnök asszonnyal is találkozhattak. A vonaton visszafelé csak erről beszéltek, hogy milyen élmények érték őket. Nagyon köszönöm még egyszer az iskola, a diákok és a magam nevében is a meghívást! Számomra is egyedülálló és maradandó élmény volt a látogatás és a foglalkozáson való részvétel. Tisztelettel és köszönettel: Hegedűs Zoltán (Piarista Gimnázium és Kollégium, Vác)”

 


Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL)

 


 

 

Utolsó frissítés:

2023.05.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges