Jelenlegi hely

Bővült az online kikérhető iratanyagok köre az MNL Országos Levéltára Bécsi kapu téri kutatótermében

A tesztidőszak keretében már az S, T, U, V szekciók iratanyagai is kikérhetők online
2020.10.19.
Tájékoztatjuk kutatóinkat, hogy 2020. október 19-től kutatótermi kutatásra az Országos Levéltár P és R szekciója (Magánlevéltárak és Mohács utáni gyűjtemények) mellett immár az S (Térképtár), a T (Tervtár), az U (Fényképgyűjtemény) és a V (Pecsétgyűjtemény) szekciók levéltári dokumentumaira is adhatnak le online kérést a www.eleveltar.hu oldalon keresztül.

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának kutatóterme továbbra is várja az az Elektronikus Levéltári Portál felületén leadott, iratanyagukra vonatkozó kéréseket.

Az online kikérés meghosszabbított tesztidőszaka 2020. december 31-ig tart.

Az elmúlt években lezajlott fejlesztéseknek köszönhetően várhatóan a jövő évtől lesz lehetőség a kutatói kérések online leadására az Elektronikus Levéltári Portálon (www.eleveltar.hu) keresztül.

Az online kikérés menete

FONTOS: Kérést leadni csak a pontos jelzet ismeretében lehet. Ha a pontos jelzet meghatározásában segítségre van szüksége, kérjük, írjon e-mailt az Információs Iroda munkatársai számára, (info@mnl.gov.hu), akik készséggel segítenek ennek meghatározásában!

Ha tudja a pontos jelzetet, jelentkezzen be e-mail címével és jelszavával a www.eleveltar.hu oldalra. Válassza ki a keresett dokumentumot egyszerű vagy összetett kereséssel, esetleg a fastruktúrán belüli böngészéssel. (Utóbbi a főoldalon a Részletes keresésre, majd a Böngészés a levéltári struktúrában gombra kattintva érhető el.)

Tipp: A Kereséssel kapcsolatban további információkat a Súgóban talál.

Kattintson az iratanyag mellett található Kosárba helyezés ikonra, amivel az iratanyag az Ön kosarába kerül.

A kosár tartalma megtekinthető a jobb felső sarokban a név mellett látható Kosár ikonra kattintva. A Kosárról további információkat a Súgóban talál. Kérését a Tovább a kérésleadáshoz lehetőségre kattintva tudja elküldeni nekünk. Kérésének leadásakor beállíthatja a dátumot, hogy ha a rendszer által – az előkészítési időt figyelembe véve – beállított időpont után jön a levéltárba, mikorra kéri az iratanyagot kutatásra.

Fontos, hogy időpontot továbbra is e-mailben kell foglalni a nagykutato@mnl.gov.hu-ra címzett levélben.

Mire kell figyelni a kérés leadásakor?

Előfordulhat, hogy a kutatni kívánt iratanyag nagyobb levéltári egységre (fond, állag stb.) mutat, további jelzetelem nélkül. Ebben az esetben kérjük, hogy a kérés leadása előtt használja a kosarában lévő Megjegyzések rovatot a jelzet további pontosítására!

Ha egyszerre több anyagot kérne ki, mint amennyit a Kutatási Szabályzat enged, a rendszer nem engedi elküldeni a kéréseit. Kérjük, minden esetben figyelje a súlyszámokat! (A teljesíthetőséget a Leadott kéréseknél egy színes csík is jelzi. Ha a csík piros színű, többet már nem lehet kikérni.)

Kutatótermenként 20 összsúlyszámú kérést lehet leadni. Az egyes iratok súlyszáma 1, a doboznyi/csomónyi leírási egységeké 5, az egyes iratoknál nagyobb, de raktári egységeknél (doboznál/csomónál) kisebb leírási egységeké 2. Egyszerre tehát 20 iratot, vagy 4 dobozt/csomót, vagy 10 iratnál nagyobb, de csomónál kisebb leírási egységet lehet online kikérni.

Kéréseinek státuszát (például azt, hogy megérkezett-e a kutatóterembe) vagy korábban leadott kéréseit a jobb felső sarok ú.n. hamburger menüjében lévő Leadott kérések gombjára kattintva tekintheti meg. (További információkat a Leadott kérések menüpontról a Súgóban talál.)

Ezzel kapcsolatos észrevételeiket, kérdéseiket, javaslataikat a scope@mnl.gov.hu címre kérjük eljuttatni.

Az online kikérés feltétele az online regisztráció a www.eleveltar.hu oldalon, erről részleteket itt olvashat.

Eredményes kutatást kívánunk!

Kutatószolgálat

Utolsó frissítés:

2020.11.10.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges