Bővülő történelem – Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai

Beszámoló
2017.01.26.
A „Bővülő történelem – Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai” című levéltári rendezvénysorozat tavaly szeptemberben indult útjára a „Nyitott Levéltárak 2016” programsorozat keretében. A Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Levéltárosok Egyesülete által szervezett sorozat harmadik rendezvénye 2017. január 23-án 11 órától került megrendezésre a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

Az eseményt a magyar kultúra napja megünneplésének is szenteltük, hiszen mindenki, aki ajándékával a levéltárak iratállományát gyarapítja, hozzájárul ahhoz, hogy bemutathassuk a magyar kultúra sokféleségét, sokszínűségét. A magyar kultúra napját Fasang Árpád zongoraművész, kulturális diplomata kezdeményezésére ünnepeljük január 22-én, hiszen Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta a Himnusz kéziratát.

Az eseményt dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója nyitotta meg. Ezt követően a látogatók megtekinthették a rendezvénysorozat alapjául szolgáló vándorkiállítást és Künstlerné Virág Éva főlevéltáros, főtanácsos a raktárséta során bemutatta a levéltári iratok elhelyezésének, tárolásának, feldolgozásának körülményeit.

A raktárvezetést követő délutáni programban az átadott iratanyagok feldolgozását, kutathatóvá tételét jártuk körül.

Dr. Melega Miklós főlevéltáros, az MNL Vas Megyei Levéltárának igazgatója és Csönge Attila főlevéltáros, az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának vezetője képes előadásai önmagukban is nagyon érdekes, informatív és gondolatébresztő élménynek bizonyultak.

Mindkét levéltár-igazgató szívügyének tekintette egy-egy ajándékozójuk megszólaltatását. Így hallgathattuk meg Eőry Áron jóvoltából a Rauscher-hagyaték átadásának történetét, az ajándékozásnak a családra gyakorolt hatását, az iratanyag tudományos kutatottságának történetét.

Szathmáry István pedig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárral kialakított szoros együttműködését vázolta igen képletesen, melynek része volt természetesen abban is, hogy 2013-ban egy második világháborús fényképalbumot a szolnoki levéltárnak adományozzon. Itt került szóba a jól működő sajtókapcsolat fontossága, mely gyümölcsöző együttműködést jelent minden fél – a levéltár, az ajándékozó és a sajtó – számára, s mely igen sokrétű utóéletet ad a levéltári iratajándékozásoknak.

A programot M-Szabó Dorottya előadása zárta, mely Horler Miklós ajándékba kapott hagyatékát mutatta be, Schmidt Anikó levéltáros összefoglalója alapján. A Horler-hagyaték két darabja szerepel a „Bővülő történelem – Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai” című kiállításon is.

A rendezvényhez kapcsolódó, az iratajándékozásokat bemutató időszaki kiállítást 2017. február 28-ig az MNL Országos Levéltára főépületében tekinthetik meg – ingyenesen, de regisztrációhoz kötve – az érdeklődők. Kérjük a regisztrációt a tervezett munkanap előtt 24 órával szíveskedjenek elküldeni az alábbi e-mail címre: iratajandekozas@mnl.gov.hu. Telefonon is várjuk a bejelentkezéseket a +36 1 225-2836-os telefonszámon (9.00–11.00, valamint 13.00–15.30 között). A tárlatvezetés várható időtartama fél óra, melyet a Bécsi kapu téri épületben 9.00–15.00 között tudunk biztosítani.

Utolsó iratajándékozási rendezvényünket 2017. február 22-re tervezzük, ekkor zárul a vándorkiállítás budapesti szakasza. 2017 márciusától a tárlat vándorútra indul, másfél év alatt végigjárva a projektben részt vevő további hat tagintézményt: Szolnok, Nyíregyháza, Szombathely, Sopron, Veszprém, végül pedig Gyula.

A kiállításról, annak látogathatóságáról, virtuális kiállítás formájában történő megjelenéséről a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján, valamint a központi és a megyei levéltárak Facebook oldalán is tájékozódhatnak.

 

A 2017. január 23-i rendezvényről a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár is beszámolt, a cikk az alábbi linken olvasható: http://mnl.gov.hu/mnl/jnszml/hirek/leveltari_iratajandekozasok

 

Az eddigi Bővülő történelem – rendezvények Facebook oldalai:

Bővülő történelem – Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai a Magyar Nemzeti Levéltárban, nyitó rendezvény

Bővülő történelem – Emigrációs iratok gyűjtése a Mikes Kelemen program keretében

Bővülő történelem – Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai a Magyar Nemzeti Levéltárban, harmadik rendezvény


Az eseményről készült videofelvételeket hamarosan közzétesszük.

Fotók: Czikkelyné Nagy Erika, Szabóné Maslowski Madlen

Utolsó frissítés:

2017.02.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges