Beszámoló az Országos Restaurátor Konferencián való részvételről

2023.11.16.
2023. november 8–10. között rendezték meg az Országos Restaurátor Konferenciát a Magyar Nemzeti Múzeumban, a MNM Országos Restaurátor és Restaurátorképző Központ, valamint a Műtárgyvédelmi és Restauráló Főosztály szervezésében. Az idei évben hazai előadók tartottak beszámolókat, több társterület munkatársainak meghívásával.

Az MNL SZKI Állományvédelmi Osztályáról ez alkalommal 8 kolléga vett részt a konferencián, Nemes L. Ágnes osztályvezető és Somogyi Márk restaurátor előadást is tartottak. Ágnes a digitalizálás és restaurálás kapcsolatát boncolgatta Digitalizáljunk vagy restauráljunk? című előadásában, Márk a Sankt Florian-kolostor középkori kötéseit mutatta be, a „Description of Medieval Book Covers” szakmai szemináriumon tapasztaltak alapján.

A három nap alatt közel 30 előadás hangzott el, hat szekcióra bontva a témaköröket. Az előadásokat követően az előadóknak biztosítottak időt a felmerült kérdések megválaszolására, megvitatására. Restaurálási munkák mellett voltak előadások, melyek új tisztítási, kiegészítési lehetőségről számoltak be, voltak, amik restaurátor etikai kérdéseket boncolgattak, voltak, melyek a restaurátori munkákat kiegészítő anyagvizsgálatok, vagy színezékvizsgálatok eredményeit mutatták be. A konferencia egyúttal lehetőséget adott poszteres kiállításnak is restaurálásokról, kutatásfejlesztésekről, innovációs projektekről.

Köszönjük ezúton is, hogy az intézményünk hozzájárulásával részt vehettünk ezen a szakmai rendezvényen.

 

Utolsó frissítés:

2023.11.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges