Beszámoló a XV. IADA (International Association of Book and paper Conservators) Kongresszuson való részvételről

2023.11.13.
2023. október 16-20. tartották a IADA XV. Nemzetközi Kongresszusát Halléban. A négy évente megrendezésre kerülő esemény kifejezetten a könyv- és papírrestaurátorok nemzetközi találkozója. A konferencián a papíralapú tárgyak restaurálásával, megőrzésével, vizsgálatával kapcsolatosan csaknem 70 előadás volt hallható 3 napon keresztül. A mintegy 450 résztvevő között a Magyar Nemzeti Levéltárat az Állományvédelmi Osztály részéről Nemes L. Ágnes osztályvezetőasszony és Lökkös Mónika restaurátor képviselte.

A nemzetközi eseményen számos ország szakemberei vettek részt vagy tartottak előadást, főként Európából, de Ázsiából és Amerikából is érkeztek résztvevők.

Résztvevő országok: Taiwan, Indonézia, Korea, Japán, Németország, Anglia, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Magyarország, Finnország, Észtország, Svédország, Belgium, Hollandia, Skócia, Norvégia, Szlovénia, Svájc, Portugália, Görögország, Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Új-Zéland, USA, Kanada.

A jórészt angol nyelven tartott előadásokban neves intézmények szakemberei és végzett egyetemi hallgatók osztották meg tapasztalataikat. Az előadók jórészt csapatban elvégzett nagy volumenű restaurálási munkákat vagy több különböző területről felkért szakember bevonásával végzett kísérletek és vizsgálatok eredményét mutatták be. A konferencia során mintegy 70 előadás hangzott el a papíralapú kulturális javak és ahhoz kapcsolódó anyagok megőrzésével kapcsolatban, elsősorban a papíralapú művészeti alkotások, egyéb papírdokumentumok, könyvek, fotók helyreállításáról. De szó volt a kártevőkezelésről és új innovatív anyagok használatáról az állományvédelemben. Fontos kérdés volt a jelenleg használt technológiák jövőbeni kihatásának vizsgálata, az öregítés próbák, valamint a legújabb kutatások eredményeinek megvitatása a restaurálás terén. Az elhangzott szakmai beszámolók után az előadók válaszoltak a hallgatóság részéről felmerült, a munkafolyamatok mélységeit és gyakorlati részeit firtató kérdésekre. Az előadások egy része párhuzamosan folyt két külön teremben. A kisebb teremben tartott beszámolókra bejutni, a hely szűke miatt nem volt lehetőségünk. A szünetekben egy kávé mellett lehetőség volt megvitatni a kollégákkal a felmerült szakmai kérdéseket és megnézni az restaurátori alapanyagokat és eszközöket forgalmazó cégek kínálatát. A harmadik nap estéjét egy party zárta, ahol a résztvevők kötetlenebbül ismerkedhettek a többi országból érkezett kollégákkal.

A három előadói nap után Halle, de főként Lipcse különböző intézményeiben tartott workshopokon lehetett részt venni. Nemes L. Ágnes csütörtökön a Német Nemzeti Könyvtárat látogatta meg, ami elsősorban német nyelvű irodalmat gyűjt és őriz. Itt található a Német Könyv- és Írásmúzeum és a Német Zenei Archívum is. A látogatás során bemutatták a könyvtár régi és új szárnyai, raktárait, olvasótermeit, valamint a restaurátor műhelyt is. Pénteken a Lipcsei Egyetemi Könyvtárban (Bibliotheca Albertina) tett látogatást. Ez az egyik legrégebbi egyetemi könyvtár, melyet 1542-ben, a reformációt követően alapította az egyetem akkori rektora, mintegy 1000 könyvvel és 1500 kézirattal. A könyvtár őrzi a legnagyobb méretű ismert papírusztekercset, melyet Georg Ebers lipcsei egyiptológus szerzett meg a könyvtár számára 1873-ban. A tekercs másolata egy külön bemutatóteremben látható, a látogatás során bemutatták a másolatot, valamint részletezték a másolat elkészítésének nehézségeit, a kiállítás megvalósítását és az eredeti papírusztekercs történetét, restaurálásának folyamatát. Lökkös Mónika csütörtökön a Lipcsei Egyetemi Könyvtárban egy vészhelyzeti gyakorlat elméleti kérdéseinek megvitatására szervezett foglalkozáson vett részt. Pénteken pedig egy vészhelyzeti dobozok forgalmazásával és fagyasztva szárítással foglalkozó cég bemutatóját hallgatta meg, ahol gyakorlatban láthatta milyen felszerelésre lehet szükség egy nem kívánt esemény során.

A több napos konferencián való részvétel a nemzetközi kapcsolatok építése és a papírrestaurátor szakmában való naprakész ismeretszerzés tekintetében is rendkívül fontos volt. A megszerzett tapasztalatok és benyomások tekintetében, már tervezzük, hogy négy év múlva milyen módon képviselhetnénk a Magyar Nemzeti Levéltárat előadóként is.


Fotók: Nemes L. Ágnes


 

 

Utolsó frissítés:

2023.11.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges