Benyovszky Móric emlékülés

NEMZETI ÉVFORDULÓ
2011.09.26.
Benyovszky Móric születésének és halálának évfordulója idén először kerül a kiemelt nemzeti évfordulók sorába. A XVIII. század egyik legismertebb magyar utazójára, a földrajzi felfedezőre, a katonára emlékeznek az Országos Széchenyi Könyvtárban 2011. szeptember 30-án.

A Benyovszky Emléknapot a Benyovszky Móric emlékére alakult Magyar-Madagaszkári Társaság szervezi, szakmai partnerek: Országos Széchényi Könyvtár, Magyar Országos Levéltár, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Földrajzi Múzeum, Magyar Afrika Társaság, Kossuth Klub, Kossuth Kiadó. A tudományos eseményen részt vesznek a Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a budapesti Lengyel Intézet, a Szlovák Kulturális Intézet és a Francia Intézet.

A meghívottak sorában prof. dr. Voigt Vilmos a legújabb kutatásairól, dr. Lugosi Győző a Benyovszky életmű fehér foltjairól, dr. Szádeczky-Kardoss Irma Benyovszky születéséhez kapcsolódó forrásanyagokról, Csáky Imre címertörténész a Mária Terézia által adományozott címerről, Reisz T. Csaba címzetes főigazgató Benyovszky dokumentumokról, Cséke Zsolt Benyovszky emlékek Madagaszkáron címmel, Rákóczi István Benyovszky Móric „királyságáról”címmel , Czigány István Benyovszky Móric, a katona címmel, Radnóti Klára Benyovszky Móric emlékei a Magyar Nemzeti Múzeumban címmel, valamint szlovák, lengyel és francia előadók tartanak előadásokat. Jelen lesznek Benyovszky Móric családjának leszármazottai. Kiemelt médiapartnerek: The Explorer és a BBC History.

Az eseményt megnyitja a Külügyminisztérium nevében: Dr. Hóvári János, a globális ügyekért felelős helyettes államtitkár.

A budapesti Benyovszky Emléktársaság helyezte el a neves magyar utazó egykori állomáshelyén, Maroantsetrában az első magyar emlékszobrot, valamint egy háromnyelvű táblát Antananarivóban, Madagaszkár fővárosának Benyovszkyról elnevezett utcájában. Kezdeményezésükre és támogatásukkal jelent meg 2004-ben Benyovszky madagaszkári naplója, a Prootcolle Du Régiment des Volontaire de Benyowszky az OSZK és a Kossuth Kiadó gondozásában francia, angol és magyar nyelven.

Az eseményre tisztelettel meghívjuk: 2011. szeptember 30. péntek, 9.30 órai kezdettel a Budavári Palotában található Országos Széchényi Könyvtár dísztermébe.

Országos Széchényi Könyvtár, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyar Földrajzi Múzeum, Magyar-Afrika Társaság, Magyar-Madagaszkári Társaság

A rendezvény nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: gngy@gngy.eu

Kérjük, hogy helyszín megközelítésekor vegye figyelembe a reggeli csúcsforgalmat és a parkolási nehézségeket.

Utolsó frissítés:

2015.07.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges