Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején III.

Folytatódott a bencés rend történetét feldolgozó konferenciasorozat
Szerző: Kanyó Ferenc
2018.04.18.
2018. április 13-án, pénteken folytatódott a bencés rend 1945 és 1990 közötti történetéről szóló konferenciasorozat, amely a Magyar Nemzeti Levéltár, a Pannonhalmi Főapátság és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára közös projektjében valósult meg.

A szép számú érdeklődőt vonzó tudományos konferenciát először Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójának köszöntője nyitotta. Beszédében kitért arra, hogy a háromoldalú együttműködés ötlete Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapáttól származik. A rendszerváltás után az egyháztörténet népszerű témává vált, ám a kutatások egymással párhuzamosan folytak. Ez a projekt lehetővé teszi azt, hogy mederbe terelődjenek az addig széttartó törekvések, és a kutatók tematikusan tudjanak egy-egy témához nyúlni, felosztva azt egymás között. Az együttműködés eredménye eddig három konferencia és egy kötet, amelyet január 22-én mutattak be a MNL Országos Levéltárában. Szabó Csaba jó együttműködésnek nevezte az eddigieket, és kifejezte reményét, hogy a három fél által megkezdett projekt a jövőben is folytatódni fog.

Dénesi Tamás, a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár igazgatója tolmácsolta Hortobágyi T. Cirill jelenlegi, és Várszegi Asztrik nyugalmazott főapát üdvözletét is, akik a hivatali átadás átvétel miatt nem tudtak jelen lenni. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a bencések 2018. évi spirituális mottója a kibékülés–kiengesztelődés, és ennek a projektnek a célja a múlt objektív megítélése és feltárása, nem pedig a bűnösök elleni ágálás.

Okváth Imre, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos főosztályvezetője úgy jellemezte az általa képviselt intézményt, mint az egyik legkisebb, de legminőségibb levéltárat. Hangsúlyozta, hogy bár az „ügynökvadászat” kapja a legnagyobb publicitást, az elmúlt rendszer megismerésének feladata nemcsak ebből áll. Megköszönte a közös projekt lehetőségét a partnerintézményeknek, kiemelte, hogy a munkatársak mindig szívesen keresték fel Pannonhalmát, végül pedig a hallgatóságot arról biztosította, hogy bőséges kutatnivaló vár még a projektben résztvevő munkatársakra.

Az előadók konferencián számos aspektusból vizsgálták az előadók a bencés rend vizsgált korszakbeli történetét: szó esett intézménytörténetről, mindennapi életről, személyes élettörténetekről és állambiztonsági beszervezésekről is. Az előadások tartalmáról az ujkor.hu-n olvashatnak hosszabb összefoglalót.

Az előadások után számos hozzászólás érkezett, ezek nagy részét egykori diákok tették, akik maguk is az események átélői voltak. Többen kiemelték, hogy az előadásokon olyan nevek hangzottak el, akár megfigyelőként is, akiket személyesen is ismertek. Szabó Csaba zárszavában biztosított mindenkit, hogy az együttműködést folytatni szeretnék és további kötetek megjelenését is tervezik.

 
Fotó: Varga Máté (MNL OL)

Utolsó frissítés:

2018.04.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges