Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején

Könyvbemutató
2018.01.12.
„Még az egyházhoz közel álló vagy keresztény kortársak számára is izgalmas történeti korszakról szóló tanulmánykötetet tarthat kezében az olvasó.”

„A magyar bencések ezeréves „történelemkönyve” rendkívül változatos. Vannak ragyogó, fényes lapjai, amelyek ma is lelkesítenek, csodálkozást váltanak ki, cselekvésre hívnak bennünket, és vannak olyan fájdalmas lapjai, amelyek veszteségekről, pusztulásról, a végről beszélnek.

A XX. század, közelmúltunk nem a végről, de a veszteségekről, súlyos megpróbáltatásokról, embereket, keresztényeket próbára tevő korszakról beszél – de sietve és örömmel fűzöm hozzá: az élet átmentéséről, újjászervezésről, az új reményről szól.

(Várszegi Asztrik OSB pannonhalmi főapát)

 

A Magyar Nemzeti Levéltár, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Pannonhalmi Főapátság között néhány éve azzal a szándékkal jött létre egy megállapodás, hogy a három levéltár iratainak feldolgozásával segítse a bencés rend közelmúltbeli történetének feltárását és a nyilvánosság számára való közzétételét.

Az 1945 és 1990 közötti egyházüldözésekre és a bencés rend helyzetére fókuszáló kutatások eredményeit 2016-ban egy Pannonhalmán rendezett konferencia keretében ismertették. A most bemutatásra kerülő, Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején (szerk. Dénesi Tamás – Boros Zoltán) című kötet a konferencia előadásainak szerkesztett változatát tartalmazza.

A sajtónyilvános rendezvényen a kötetet Balogh Margit egyháztörténész (MTA BTK) mutatja be.

Ünnepi beszédet és köszöntőt mond Szabó Csaba, az MNL főigazgatója, Cseh Gergő Bendegúz az ÁBTL főigazgatója és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

A könyvbemutatón részt vesznek a tanulmányok szerzői is. Szeretettel hívjuk és várjuk!

A bemutató helyszíne: Magyar Nemzeti Levéltár, kiállító- és konferenciaterem (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.)

A bemutató időpontja: 2018. január 22. hétfő, 11:00

Utolsó frissítés:

2018.02.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges