Az év Levéltári Kiadványa és Kiállítása 2021

2022.04.08.
2022. április 6-án tartották a Magyar Levéltárosok Egyesülete által alapított Az Év Levéltári Kiadványa és Kiállítása díjak átadását. Az eseményen a Magyar Nemzeti Levéltár kiadványait is díjakkal jutalmazták.

Az Online publikációk: adatbázisok, online kiállítások kategória I. díját a Magyar Nemzeti Levéltár által létrehozott Szovjet táborok magyar foglyai adatbázis nyerte el. A díjat Szatucsek Zoltán, a Magyar Nemzeti Levéltár Informatikai és Innovációs Igazgatóságának vezetője vette át. A Hagyományos módon megjelentetett szakmai kiadványok kategóriában az MNL kiadványai közül kettő is elismerést kapott. A kategória II. díját a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának kiadványa, az Összetört emlékezet. Veszprém első világháborús veszteségei levéltári források tükrében című munka érdemelte ki, amelyet Boross István, a tagintézmény igazgatója vett át. A III. díjat Szatucsek Zoltán vehette át a Magyarnak maradni Erdélyben című kötetért, amely a Magyar Nemzeti Levéltár és a L'Harmattan Kiadó közös gondozásában jelent meg.

A Monográfiák, tanulmánykötetek és egyéb kiadványok kategória II. díját Hende Fanni, az MTA-OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport tagja vette át a Magyar Nemzeti Levéltár nevében. A díjazott mű Hende Fanni Politikai reprezentáció a magyar országgyűléseken 1687 és 1765 között című könyve 2021-ben jelent meg Magyar Nemzeti Levéltár által elnyert A magyarországi rendiség politikai kultúrája, 1526–1848 című (NKFI K 116166; vezető kutató: H. Németh István) kutatási projekt keretében, amelyben a könyv szerzője társkutatóként vett részt.

A Kiállítások hagyományos és online módon kategóriában a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára A trianoni békediktátum következményei Vas vármegyében című tárlatát III. díjjal jutalmazta a Magyar Levéltárosok Egyesülete. Az elismerést Melega Miklós, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárának vezetője vette át.

 

Utolsó frissítés:

2022.04.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges