Az Aranycsapattól Katarig - Futballtörténeti beszélgetés és meccsnézés

Szurkoljunk együtt a VB-döntőn!
2022.12.12.
Futballtörténeti beszélgetéssel egybekötött meccsnézést szervez a Magyar Nemzeti Levéltár a Hetedik Lépcső cseh sörözőben. Az eseményen az Aranycsapat mérkőzéseiről készült, a közelmúltban digitálisan felújított filmfelvételekről szakértő történészek mesélnek a résztvevőknek.

2022. december 18-án kerül sor az idei labdarúgó-világbajnokság döntőjére. A Magyar Nemzeti Levéltár ebből az alkalomból ugyanezen a napon 14:00 órai kezdettel filmbemutatóval egybekötött kerekasztal-beszélgetést tart a labdarúgás történetéről a Hetedik Lépcső cseh sörözőben, ahol a beszélgetést követően kezdődő vb-döntőt kivetítőn nézhetjük meg.

Az eseményen Aranycsapatról öt olyan filmfelvétel részletét mutatjuk be, amelyek kiemelkedően fontos mérkőzéseken készültek: a két Anglia elleni barátságos meccsen (1953, 1954), illetve az 1954. évi vb Uruguay és Brazília elleni mérkőzésein, valamint az NSZK ellen vívott döntőn. A felvételek ugyan nem voltak korábban ismeretlenek, de nemrég kerültek a Szakszervezetek Központi Levéltárából a Magyar Nemzeti Levéltár birtokába, a levéltár pedig most digitálisan teljesen felújítva, élvezhető minőségben, a 21. század elvárásaihoz igazítva teszi nyilvánossá őket.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

Szabó Lajos történész, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója

Majtényi György történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára főlevéltárosa

Moderátor: Katona Csaba történész, a Magyar Nemzeti Levéltár sajtóreferense

Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze: REGISZTRÁCIÓ

Időpont: 2022. 12. 18. 14:00

Helyszín: Hetedik Lépcső Söröző, Rákóczi út. 13.

 

 

Utolsó frissítés:

2022.12.20.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges