Jelenlegi hely

A világon egyedülálló digitalizáló állványt vásárolt a Magyar Nemzeti Levéltár

2021.03.12.
A berendezés segítségével eddig soha nem publikált nagyméretű síkműtárgyak, lepedőnyi térképek, érzékeny felületek lehető legjobb digitális reprezentációja válik elérhetővé a levéltárosok, a kutatók és a nagyközönség számára. A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia támogatásával vásárolt új eszköz más gyűjtemények műtárgyainak digitalizálása szempontjából is segítség lehet.

A gyűjteményekben számos olyan műtárgy és dokumentum található, mely eddig mérete vagy állapota miatt nem volt digitalizálható. A hagyományos tárgymozgató mechanizmussal dolgozó, magas áron elérhető megoldások eddig nem oldották meg a mérettel és az érzékeny felületek kezelésével kapcsolatos műtárgyvédelmi elvárásokat, ezért merült fel egy egyedi szerkezet építésének igénye.

A berendezés tervezését és kivitelezését a Magyar Nemzeti Levéltár megrendelésére a Tripont Foto Video Kft. végezte, folyamatosan egyeztetve a levéltár munkatársaival. Az állvány így lett teljesen egyedi, a világon egyetlen más közgyűjteményben sem található hasonló paraméterekkel rendelkező eszköz.
 

A HU-MNL-OL-S 82-166 jelzetű térkép teljes méretében elérhetővé válik az új technológiának köszönhetően.


 

A speciális állvány kisebbik oldalán közel 3 méteres nagyságú műtárgyakat, térképeket, palástokat nagy felbontással és pontosággal lehet digitalizálni. A felvételezés egyik tengelyén a kamera motorikus sínrendszeren mozgatható, míg az alatta elhelyezkedő tárgyasztal görgősoron kézzel pozícionálható.

Kihívást jelentett a felvételi terület megfelelő minőségű, egyenletes fényű bevilágítása, melyet a fejlesztők az állvány teljes szélességén futó két LED panelsor kialakításával oldottak meg. A berendezés a felszerelt kamerától és objektívtól függően alkalmas 300ppi-től akár 1200 ppi-s felvételsorozat készítésére is. A megfelelő átfedéssel készített felvételsorozat a panoráma technológiával alkalmas a teljes képek előállítására, így egyszerre valósul meg a részletgazdag archívumi minőségű dokumentálás, és a kutatásra és publikálásra alkalmas verzió is.

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges