A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lett az Év levéltára

2015.11.16.
A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára nyerte el idén az Év levéltára díjat. A kitüntetést Závogyán Magdolna, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára adta át.
Závogyán Magdolna köszöntő beszédében kiemelte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei levéltár széles nemzetközi, köztük a kárpátaljai irattárakhoz fűződő szakmai kapcsolatait, valamint méltatta a helytörténeti műhelyként és közművelődési intézményként végzett tevékenységét is. "A levéltárosok nem kevesebbre vállalkoznak, mint az egyéni és a közösségi identitás erősítésére, amelyhez a levéltári dokumentumokat hívják segítségül" - fogalmazott a helyettes államtitkár.
 
Fotó: kultura.hu

 

Tyekvicska Árpád, a Magyar Levéltárosok Egyesületének (MLE) elnöke elmondta: a negyedik alkalommal átadott, 350 ezer forint pénzjutalommal járó, oklevélből, emléktáblából és egy vándordíjból álló kitüntetés a kiemelkedő szakmai munkát, a sokszínű, kulturális értékteremtő és megőrző tevékenységet ismeri el. Tyekvicska Árpád a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei levéltár munkatársait olyan összetartó, szakmailag is jelentős közösségként méltatta, amelyet biztos kézzel vezet az intézmény igazgatója, Mecsei Éva.

Az Év levéltára cím azért fontos, mert szemben más elismerésekkel, nem az egyéni teljesítményt, hanem a csapatmunkát ismeri el - hangsúlyozta a díjátadón Mikó Zsuzsanna, az MNL főigazgatója.

Az esemény fotókban:
Fotók: Lajos Ádám

 

Szögi László, az MLE választmányi tagja méltatásában hangsúlyozta, hogy a nyíregyházi intézmény három egykori vármegye területének történelmi dokumentumaiban is illetékes, és példamutató módon igyekszik összekapcsolni ezt a határok által szétválasztott területet.

A díjátadón jelen volt Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, volt ungvári főkonzul, aki úgy fogalmazott, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei levéltár felbecsülhetetlen értéket képvisel minden magyar ember számára.

Az eseményen emellett méltatta a díjazott levéltárat Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke, Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, Barabás László Ausztria nyíregyházi tiszteletbeli konzulja, az ukrán Kárpátaljai Területi Állami Levéltár igazgatója, Mihajlo Miszjuk, valamint igazgatóhelyettese, Kutassy Ilona is.

Forrás: MTI

Utolsó frissítés:

2015.12.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges