A nemzet levéltára. Fejezetek az Országos Levéltár történetéből

2023.11.16.
A magyarországi levéltártörténet két nevezetes, 300. és 100. évfordulóját ünnepeljük 2023-ban. Az 1722–1723. évi országgyűlésen fogadták el a rendek több más nevezetes között a XLV. törvénycikket, amelyben az ország általános levéltárának létrehozását határozták el. 1923 őszén pedig a M. Kir. Országos Levéltár a teljes iratanyagával és személyzetével együtt átköltözött a budavári Belügyminisztériumból az új – hazánkban az első ténylegesen levéltári célra emelt – Bécsi kapu téri épületébe.

A kettős évfordulót a Magyar Nemzeti Levéltár képes albummal ünnepli, amelyben a hivatalos és magánírásbeliségnek az elmúlt több évszázad során keletkezett maradandó értékű emlékanyagát őrző intézményeket állítja a középpontba. A középkori királyi levéltár, az újkori központi kormányszervek irattárai, majd az Archivum Regni (1756–1874) és az ennek alapjain újjászervezett modern Országos Levéltár elhelyezéstörténetével a levéltárügy építészetileg is tanulmányozható fejezete tárul az olvasók elé.

A nemzet levéltára a közgyűjteményekben őrzött iratok, pecsétek, tervek, térképek, fényképek és más történeti emlékanyag számos, gyakran eddig ismeretlen darabjával illusztrálja az ünnepi kiadvány cikkeit.

 

A kötettel kapcsolatos tudnivalókat és kapcsolódó tartalmainkat

honlapunk folyamatosan bővülő aloldalán tesszük közzé.

Kattintson a képre!

Dudits Andor: A magyar levéltárügy és történetírás című szekkója
az MNL Országos Levéltára kutatótermének falán 1945-ig

 

Utolsó frissítés:

2024.02.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges