A magyarországi cigányok/romák I.

Szerző: Miklós Dániel
2022.10.17.
Megjelent a Magyar Nemzeti Levéltár gondozásában A magyarországi cigányok/romák című forráskiadvány első kötete, amely a "Magyarországi kisebbségek: nemzeti, nemzetiségi és vallási közösségek"-sorozat második forrásgyűjteménye.

A Magyar Nemzeti Levéltár által útjára indított könyvsorozat bevezető tanulmánykötete, Az együttélés történelme: nemzetiségi kérdés Magyarországon 2020-ban jelent meg, ezt követte 2021-ben az első forrásgyűjtemény, amely a magyarországi ruszinokra és ukránokra vonatkozó dokumentumokat mutatott be.

A most megjelent forrásgyűjteményt Kállai Ernő, Majtényi György, Mikó Zsuzsanna és Tóth Péter jegyzi. A kétkötetes mű első kötete a magyarországi cigány közösségek történelmét beszéli el dokumentumokban a kezdetektől egészen a 19. század közepéig. A szerkesztők a lehető legszélesebb körből válogatták a dokumentumokat, hogy minél teljesebb képet tárjanak az olvasók elé, és megmutassák a magyarországi romák történelmének a kevésbé ismert, apró mozaikjait is. A közreadott levéltári források tudósítanak a mindenkori magyar állam cigányokkal kapcsolatos intézkedéseiről, a többségi és a kisebbségi közösségek változó viszonyrendszeréről, a roma közösségeket érintő legfontosabb történelmi eseményekről, a kisebb cigány csoportok történeteiről, sőt még egyes személyek életsorsáról is. A dokumentumok egyfelől a magyar nemzet históriáján belül láttatják a romák történelmét, másfelől a romák történelmén keresztül is segítenek megérteni a magyar történelmet: közös történeteinket.

 

 

A kötet hétköznapokon 10.00 és 16.00 között kiállítóterünkben (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.) , valamint a Penna Bölcsész Könyvesboltban is megvásárolható.

Utolsó frissítés:

2023.05.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges