A Magyar Honvédelem Napja – Budavár visszafoglalásának 170. évfordulója

Szerző: Fényes Erika
2019.05.13.
Május 21-e a Magyar Honvédelem Napja, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvédsereg Buda várát. 2019. május 19-én a magyar történelem kiemelkedő eseményének 170. évfordulójára emlékezik meg a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség pirotechnikai látványelemekben gazdag, több száz katonát felvonultató csatabemutatóval a Kapisztrán téren.

Buda ostroma az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontja volt, amely 1849. május 4-től május 21-ig tartott, és az ostromló magyar erők győzelmével ért véget. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő nagysikerű produkció idén is az Esztrád Színház jóvoltából kerül bemutatásra, a párbeszédes dramatizált csatabemutatót Korcsmáros György rendező jegyzi. A pazar kiállítású megemlékezés erejét a festői Budavári környezet és 200 fő gyalogos és lovassági katona biztosítja.

Az előadást a Buzogány toronynál felvett Budavári betörés képei előzik meg, amelyet óriási kivetítőn tekinthetnek meg az esemény résztvevői. Eközben a császáriak a helyszínen élőben készülődnek az ellentámadásra, majd a betörés első sebesültjei is megérkeznek a Hadtörténeti Múzeum épülete elé.

A betörés után a magyar tüzérek az elfoglalt császári ágyúk segítségével látványos robbantásokkal szemléltetik az osztrák barikád elleni támadást.  A visszavert honvédek intenzív tüzérségi és a gyalogsági sortüzet indítanak a császáriak ellen, majd egy végső  szuronyroham után a császáriak megadják magukat, a honvédeké a győzelem!

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 1991-ben alakult társadalmi szervezet. Fő célkitűzése a magyar katonai hagyományok ápolása, a honvédelmi értékek megőrzése és átadása a jelen, illetve a jövő nemzedékének látványos bemutatók segítségével. A hagyományőrző lovas és gyalogsági katonák, a tüzérségi bemutatók, a nagyszámú robbantásimitáció, a puska sortüzek, a szuronyok, a kardok összecsapása pedig nem csupán a magyar katonai hagyományt elevenítik fel, hanem valódi élményt adnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A program:

Budavár, 2019. május 19. 13:00 – 14:00

Katonai hagyományőrzők díszmenete a Budai Várban

Megemlékezés és koszorúzás a Dísz téren, a Honvéd szobornál

Beszédet mond: Németh Balázs, hadtörténész

Megemlékezés és koszorúzás a Görgei szobornál

Beszédet mond: Székely Tibor, hő. huszár ezredes, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke

Budavár, 2019. május 19. 16:00 – 17:00

Ostromjelenet a Kapisztrán téren, Díszmenet

Magyar Nemzeti Levéltár, 2019. május 19. 10:00-16:00

A rendezvény ideje alatt a Levéltár Budavár visszafoglalásához kapcsolódó eredeti iratokkal és a Kik vagyunk? – Magyarországi nemzetiségek című kiállításával várja a látogatókat. A kiállítás és az iratok megtekintése a rendezvény napján ingyenes.

Szervezők:

Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség www.magyarhuszar.hu  

Honvédelmi Minisztérium www.honvedelem.hu

Esztrád Színház www.esztradszinhaz.hu

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum www.militaria.hu

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára www.mnl.gov.hu

Rendező:

Korcsmáros György

Programfelelősök:

Székely Tibor MHKHSZ elnök

Berlinger Gábor MHKHSZ gyalogsági törzstiszt

 

Az esemény Facebook oldala

A rendezvényen való részvétel ingyenes!

Utolsó frissítés:

2023.01.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges