A Kolozsvári Állami Magyar Színház jelmezterveinek digitalizálása

2022.12.08.
A Kolozsvári Állami Magyar Színház jelmeztervei az NKFIH támogatásával működő Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) szakmai munkájának részeként, a Magyar Nemzeti Levéltár műhelyében kerültek digitalizálásra 2022 nyarán.

A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) négy konzorciumi partner, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Miskolci Egyetem együttműködésében jött létre az NKFIH támogatásával. A DH-LAB célja, hogy intézményközi összefogásban kidolgozza a nemzeti kulturális örökség mesterséges intelligencia (MI) alapú feldolgozásának, kutatásának és oktatásának, valamint a lehető legszélesebb körű közzétételének módszertanát.
A DH-LAB Danube-AI programjának célja, hogy közreműködjön a Kárpát-medence veszélyeztetett, feldolgozatlan és korlátozottan hozzáférhető forrásainak feldolgozásában, digitalizálásában és közzétételében, illetve, hogy ezeket a forrásokat egyben fel is használja a Laboratórium MI alapú nyelvtechnológiai eszközeinek fejlesztéseihez. Ennek érdekében a DH-LAB több memóriaintézménnyel alakított ki együttműködéseket határon innen és túl.
Elsőként a Kolozsvári Állami Magyar Színház Dokumentációs Tár több mint 1720 darabból álló jelmezterv-gyűjteménye került digitalizálásra a DH-LAB konzorciumi partnerének, a Magyar Nemzeti Levéltárnak a digitalizáló műhelyében 2022 nyarán. A megvalósításban közreműködött a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. is. A jelmeztervek közzétételével a DH-LAB kapcsolódik az 1872. december 8-án született Janovics Jenő színész, rendező, forgatókönyvíró, színházigazgató és a magyar filmgyártás úttörő alakja születésének 150. évfordulójához is.
A Kolozsvári Állami Magyar Színház (KÁMSZ) Dokumentációs Tára az intézmény művészeti archívuma. A Dokumentációs Tárban a színház múltjával kapcsolatos dokumentumok között fennmaradt 116 előadás jelmezterve, több mint 1720 rajz, illusztráció. Az azonosítottak közül 109 előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház által bemutatott produkciók jelmezterve. Ezen felül néhány egyelőre még azonosítatlan jelmezterv az 1948-ban különálló intézménnyé alakult Kolozsvári Magyar Opera előadásai lehet.
A jelmeztervek dokumentumértékűek, hiszen olyan kiváló, többnyire női jelmeztervezők készítették, mint F. Halay Hajnal (31 előadás), Schranz Kunovics Edit (20), Bârsan Éva (18), Sütő Éva (6), Mihai Nemeș (3), Cs. Erdős Tibor, Kozma Elza, Jules Perahim, Mircea Marosin, Carmencita Brojboiu, Bodor Mária, Constantin Russu, Tóth Szűcs Ilona vagy Paul Bortnovszkij.
A jelmeztervgyűjtemény olyan jelentős előadások látványvilágához kapcsolódik, mint a Harag György rendezte Egy lócsiszár virágvasárnapja (1975), Csillag a máglyán (1976), vagy a Taub János által színre vitt  Házasságok a földön köttetnek (1962) és Jámborlelkű Szent Flórián (1966), Vlad Mugur féle Játék a boldogsággal (1966), a Téli rege (1969) Major Tamás rendezésében, Tompa Miklós Bánk bánja (1971) és Budai Nagy Antala (1967), illetve Szabó József, Rappaport Ottó, Horváth Béla, Márton János, Anatol Constantin, Bereczky Júlia, Bán Ernő és Mona Chirilă rendezései.
Ez az eddig feldolgozatlan gyűjtemény most először kerül a nyilvánosság elé a Magyar Nemzeti Levéltár adatbazisokonline.hu oldalán, segítve a színháztörténeti kutatásokat és szolgálva a nagyközönség gyönyörködtetését is a nyílt tudomány elvei alapján.

https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/adatbazis/kolozsvari-allami-magyar-szinhaz-doktar-jelmeztervek-jegyzek/

Ezen első mérföldkő után a projekt folytatódik a jelmeztervek metaadatainak integrálásával a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének szemantikus adatbázisába (itidata.abtk.hu), valamint a Dokumentációs Tár archív fotógyűjteményének és a kéziratos színműtár kiemelkedő darabjainak feldolgozásával és digitalizálásával.

 

 

 

Utolsó frissítés:

2023.01.20.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges