Jelenlegi hely

A Gulág Emlékbizottság támogatásával megvalósult projekt bemutatása a Magyar Nemzeti Levéltárban

2017.02.13.
A Magyar Nemzeti Levéltár tisztelettel meghívja 2017. február 16-án (csütörtökön), 11 órai kezdettel a Gulág Emlékbizottság támogatásával megvalósult projekt bemutatására.

A napokban zárul az a projekt, amely az egykori Szovjetunióba – Gupvi táborokba és Gulág lágerekbe – hurcolt magyarok legnagyobb itthon őrzött teljes iratanyagát állományvédelmi szempontból kezelte, konzerválta, majd digitalizálta. A projekthez jelentős online fejlesztések kapcsolódnak, amelyek a tudományos kutatást és az állampolgári érdeklődés kiszolgálását is megkönnyíthetik a jövőben.

 

Külügyminisztérium Hadifogoly Osztály – digitalizálás

A második világháború utáni magyar hadifoglyokra vonatkozó állampolgári érdeklődés és tudományos kutatás alapját a Külügyminisztérium Hadifogoly Osztályának 1945 és 1949 között keletkezett, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában található dokumentum-együttese képezi, amely az egykori Szovjetunióba – elsősorban Gupvi táborokba – hurcolt magyarok legnagyobb itthon őrzött egységes iratanyaga. A Gulág Emlékbizottság támogatásával sikerült a teljes iratanyagot állományvédelmi szempontból kezelni, konzerválni, majd digitalizálni.

 

MNL Oktatólapok – Gulág oktatószoftver

A Gulág Emlékbizottság támogatásával interaktív, multimédiás oktató anyag készült a GULAG/GUPVI témakörhöz, amely igazodik a 21. századi igényekhez, azaz a levéltári iratokat és oktatási segédanyagokat internetes felületen teszi közzé. Az új számítástechnikai fejlesztésnek köszönhetően a Levéltár korábbi alkalmazásait (Rendszerváltozás Magyarországon 1987–1990 és Koncepciós perek Magyarországon 1945 után) is sikerült itt megjeleníteni. Ennek következtében a Levéltár a közép- és felsőoktatásban jól használható internetes felületet hozott létre. E három témakörben szabadon elérhetővé válik több órányi hang- és videófelvétel, mintegy 15.000 oldal eredeti levéltári irat, több száz fotó, tudományos értekezések, névlexikonok.

 

Gulág - ArchívNet

Az ArchívNet Magyarország első, 16 éve folyamatosan megjelenő online történeti, forrásközlő folyóirata, amely akadémiai besorolású tudományos szaklap is egyúttal. Eddig számos dokumentumfilm és médiaesemény született az online közzétett anyagok alapján.

A folyóirat a GULAG/GUPVI Emlékévnek egy különszámot szentel, amely a 2017. évi első tematikus számban Hadifogság, Gulág, málenkij robot címmel jelenik meg. Az olvasók az alábbi cikkek közül válogathatnak:

Márkus Beáta–Ritter György: Nagymarosiak „málenkij robotra“ hurcolása, 1945. Források, nézőpontok, emlékezések, problémák

Szabó Csaba: „A szegedi püspök öccsét az oroszok fogságba vitték”

Murádin János Kristóf: „Kedves jó Szüleim! Pár sorommal tudatom, hogy hála a jó Istennek még élek”. Kelemen István Szovjetunióba hurcolt magyar civil fogoly hazaküldött levelei

Molnár D. Erzsébet: „Az egész háború nem kívánt községünkből annyi életáldozatot, mint a szolyvai fogolytábor”. A málenkij robot kárpátaljai vonatkozásai

Mikó Zsuzsanna: A Szovjetunióba hurcolt magyarországi németek kárpótlása (1989–1992)

Majtényi György: Az ismeretlen Field-sztori

A pénzügyi támogatás egy részéből az ArchívNet honlap-motorja teljes egészében megújult. Ezzel lehetővé vált a kommentálás, és hosszútávon biztosított az üzemeltetés. A fejlesztés következtében olyan elektronikus szolgáltatás jött létre, amely megfelel napjaink követelményeinek.

Meggyőződésünk, hogy a Gulág Emlékév keretében, a Gulág Emlékbizottság támogatásával megvalósult projektjeink hosszú időn keresztül segíteni fogják a történeti kutatásokat és az állampolgárok érdeklődését.

 

A rendezvény helyszíne: 
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára
  Kiállító-és konferenciaterem

Budapest I. kerület, Bécsi kapu tér 2-4.

www.beszedesmult.hu

Az esemény Facebook oldala: Gulág projekt bemutató a Magyar Nemzeti Levéltárban

Utolsó frissítés:

2017.02.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges