Jelenlegi hely

A Benyovszky Emlékév megnyitó sajtótájékoztatója

2021.07.06.
2021. július elsején került sor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületében a Benyovszky Emlékév nemzetközi sajtótájékoztatójára. A nagy érdeklődéssel kísért eseményen felszólalt Szabó Csaba, az MNL főigazgatója, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Jerzy Snopek Lengyelország nagykövete, Liu Si-csung, Tajvan főképviselője, valamint G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Bizottság és a Benyovszky Társaság elnöke.

Köszöntőjében Szabó Csaba kiemelte, hogy megtiszteltetésnek veszi, hogy a levéltár lehet a helyszíne a sajtótájékoztatónak. Rámutatott továbbá, hogy Benyovszky Móric „kortársa” volt az intézmény elődjének, az 1756-ban létrehozott Archivum Regninek, továbbá családi iratai révén ő maga is megjelenik az intézményben.

Fekete Péter kiemelte, hogy Benyovszkyt a kaland és szenvedély, valamint a felfedezés izgalma vonzotta. Megjegyezte, hogy magyarként nem ő volt egyedüli, aki nemcsak turistaként, hanem felfedezőként ismert meg más kultúrákat – példaként említette többek között Körösi Csoma Sándort, Almásy Lászlót, illetve Rockenbauer Pált is. Benyovszky kalandos élete kapcsán kiemelte: amikor Magyarországról távozni kényszerült, az nem demoralizálta, hanem épp ellenkezőleg, lehetőséget látott benne, és kalandos élete ekkor kezdődött el. Az emlékév kapcsán elmondta, hogy annak célja Benyovszky Móric életének minél részletesebb bemutatása, amelynek „koronaékszere” az a nemzetközi levéltári együttműködés, amelynek koordinátora az MNL.

Jerzy Snopek Lengyelország Magyarországra akkreditált nagykövete kiemelte, hogy Benyovszky nemcsak magyar, hanem részben lengyel származású is volt, amelyet nem egy helyen vallott is. Kifejtette továbbá, hogy a kalandor a lengyel romantika egyik legnagyobb költőjét, Juliusz Słowackit is megihlette, és hazájában több könyv is napvilágot látott Benyovszkyról. Liu Si-csung, Tajvan budapesti főképviselője pedig arról beszélt, hogy ismeretlen és misztikus a sziget és Benyovszky kapcsolata, aki Kamcsatkáról az akkori nevén Formosaként ismert Tajvanra hajózott.

A Benyovszky Nemzeti Bizottság és a Benyovszky Társaság elnöke, G. Németh György beszédében kiemelte, hogy az emlékév széles körű összefogás eredményeként jött létre, de nyitva az ajtó bárki előtt, aki még szeretne hozzátenni. Az emlékév főbb eseményei kapcsán elmondta, hogy szeptember 20-án egy konferencia kerül megrendezésre, ahol számot adnak a Benyovszky Móriccal kapcsolatos iratanyagról.

Szabó Csaba a kérdéses iratok kapcsán arról beszélt a továbbiakban, hogy az Osztrák Állami Levéltár, az Orosz Föderáció Állami Levéltára, a Francia Nemzeti Levéltár és az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Levéltára számos, eddig még ismeretlen dokumentumot térképezett fel megkeresésére. A beérkező, sok tételes listák nyomán több mint ezer oldalnyi digitalizált irat kerülhet az MNL birtokába, amelyek a jövőben online is elérhetők lesznek. Kiemelte: eddig soha nem publikált dokumentumok jelentős mértékben hozzájárulnak Benyovszky Móric eddig kevésbé ismert kamcsatkai, amerikai és madagaszkári tartózkodásának kutatásához, de fontos adalékokkal szolgálnak a Habsburg-házhoz és a Franciaországhoz fűződő viszonyáról is.

 

A Pannon RTV összeállítása a sajtótájékoztatóról

Az M5 Híradó összefoglalója az eseményről (2:20-tól)
 

Utolsó frissítés:

2021.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges