16. Nemzetközi Őszi Levéltáros Tanfolyam

2022.12.05.
2022. november 27. és december 3. között 16. alkalommal rendezték meg a szlovéniai Mariborban a nemzetközi szinten is magas színvonalúnak számító Alma Mater Europeae Egyetem által fémjelzett egy hetes angol nyelven zajló levéltáros továbbképzést (16th International Autumn Archival School), mely színesíti az egyetem által kínált levéltári alapszakot, mesterszakot és doktori képzést.


16th International Autumn Archival School


Az évente megtartott tanfolyamot azon levéltárosoknak is ajánljuk, akik korábban szerzett levéltárosi ismereteiket szeretnék a szakmát ma foglalkoztató témák részletesebb megismerésével kiegészíteni. A 2022 őszén tartott online is követhető továbbképzés a levéltártudomány jelenkori kihívásait állította középpontjába. Az idei előadások a digitalizáció, a mesterséges intelligencia és a blockchain technológia témáit járták körül, ezen túlmenően többek között a restaurátorok munkája, az adatvédelem, a levéltárosi feladatkör statisztikai vonatkozásai, valamint a régészeti dokumentációk megőrzése is szóba került. Az öt nap alatt összesen 31 szakmai előadás hangzott el a helyszínen, illetve Zoom-közvetítésen keresztül 8 különböző ország ­­– Bosznia-Hercegovina, Finnország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Románia, Szlovénia, USA – levéltári szakembereitől.

A programot prof. dr. Peter Pavel Klasinc, az International Institute for Archival Science of Trieste and Maribor (IIAS) szervezet igazgatója és egyben a levéltáros oktatóprogram egyik felelős vezetője nyitotta meg. A nyitónapon ünnepélyes keretek között adták át a tagsági emlékérmet az IIAS 2022 nyarán kinevezett két új tagjának, Jaqoob Salim Al-Mahrouqi-nak (Ománi Szultanátus, National Records and Archives Authority) és Szerényi Ildikónak (MNL).

A mesterséges intelligencia levéltári felhasználásáról szóló első előadást a szlovén házigazdák részéről dr. Zdenka Semlic Rajh tartotta Using Artificial Intelligence in Archives for Indexing and Creation of Access Points címmel. Az előadás bemutatta, hogyan használható a mesterséges intelligencia a kézírásos levéltári iratanyagban előforduló kulcsszavak meghatározására, és ezáltal a kutatás elősegítésére. Dr. Hrvoje Stancic, a zágrábi egyetem professzora Disruptive Technologies in the Archives címmel tartott prezentációt. A prezentációban többek között elhangzott, hogyan használnak algoritmust a nyomtatvány alapú levéltári iraton belül található kézírásos adatkitöltés felderítésére és a meghatározott területen olvasható szöveg exportálására, majd az átírt szöveg visszatöltésére. A Magyar Nemzeti Levéltárat az előadók sorában Szerényi Ildikó képviselte, aki Indexing by Using Artificial Intelligence and Involving Volunteers címmel tartott előadást november 29-én, melyben ismertette az 1828. évi összeírás (HU MNL OL N26) adatbázisban történő feldolgozását. Az előadások az Atlanti+ 2022. évi számában jelennek meg nyomtatásban a jövő év elején.
 

Fotók: Alma Mater Europaea

 
 

Utolsó frissítés:

2022.12.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges