Kollégáink előadása az V. Régiótörténeti konferencián

2024.05.14.
Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézete és Történelemtudományi Doktori Iskolája, az MTA MAB Történettudományi Munkabizottsága, valamint az Északkelet-Magyarországi Régiótörténeti Szakmai Fórum 2024. május 9-én rendezte meg a hagyományosnak tekinthető nemzetközi régiótörténeti konferenciáját. Az elitek és a társadalom Északkelet-Magyarországon a 16–20. században címet viselő rendezvényen Gál Máté és Gyebnár Kristóf levéltáros kollégáink ismertették friss kutatási eredményeiket.

Gál Máté a Gazdaelit Poroszlón Bánrévi Bálint kisgazdapárti községi bíró példáján (1945–1970) címet viselő referátumában a községi gazdasági- és településvezető elit sorsával foglalkozott a politikai átmenetek és az egypártrendszer időszakában. Az előadás feltárta egy falusi nagygazda lehetőségeit, megpróbáltatásait és túlélési stratégiáit az egyre inkább ellenségessé váló politikai környezetben.

Gyebnár Kristóf „Milassin Kornél ellen a támadást akkor fogjuk megindítani, amikor a vármegyében a választott tisztviselőket megválasztottuk” – Heves vármegye közigazgatásának újjászervezése és a főispánt ért támadások, 1944–1946 című előadásának fókuszában az 1945-ös politikai átmenet időszaka állt. Vázlatosan ismertette a közigazgatás újjászervezésének folyamatát, és részletesen beszámolt a mindennapi élet reorganizálásáért kezdetben a nemzeti bizottság elnökeként, majd főispánként felelős Milassin Kornélt ért támadásokról. Ennek során kitért a főispán személyes konfliktusai mögött meghúzódó motivációk és az Egerben lezajlott tömegtüntetések eseményeinek bemutatására.

 

Utolsó frissítés:

2024.05.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges