Kerekasztal beszélgetés a Kolozsvári Akadémiai Napokon

2023.10.24.
A Román Akadémia „George Bariţiu” Történettudományi Intézete 2023. október 18−20. között rendezte meg a 36. Kolozsvári Akadémiai Napokat, melyen idén első alkalommal a levéltárügy is fókuszba került. A nemzetközi konferenciára az MNL Heves Vármegyei Levéltára igazgatója, Varga Zsolt is meghívást kapott.

A kerekasztal beszélgetésnek a Román Akadémia Könyvtárának kolozsvári székhelye adott otthont, témaköre a levéltárak küldetése, társadalomban betöltött helye és szerepe, valamint az iratképzőkkel való viszonya köré épült. A rendezvény fő szervezője Varga Attila, a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa és Klara Gușeth, Románia Nemzeti Levéltára (RNL) Máramaros Megyei Hivatalának vezetője voltak.

A rendezvényen Cristian Anița, az RNL igazgatója Kelet-Európa és az arab világ levéltárainak kapcsolatairól, Bogdan Florin Popovici, az RNL Brassó Megyei Hivatalának vezetője és Cătălin Botoșineanu, az RNL jászvásári levéltárának munkatársa a történeti értékű iratok értékeléséről, az iratképzők és a levéltárak kapcsolatáról, Igor Cașu, a Moldovai Köztársaság Levéltári Ügynökségének igazgatója az állambiztonsági szolgálatok és a belügyminisztérium iratanyagának átvételéről, Varga Zsolt pedig a magyarországi és romániai jogszabályi környezet és levéltári gyakorlat közötti hasonlóságokról, eltérésekről, illetve az elektronikus ügyintézésről tartott előadást.

A kerekasztal beszélgetésen erdélyi állami és egyházi levéltárak és iratképzők munkatársai, valamint iratfeldolgozással és iratőrzéssel foglalkozó cégek képviselői vettek részt.

 

Utolsó frissítés:

2023.10.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges