Egyletek, társaságok a Duna-Tisza közén - Virtuális kiállítás

2020.04.02.

 

A történettudománynak és más társadalomtudománynak mindig is fontos kutatási területe volt az egyes társadalmi csoportok, rétegek történetének, életmódjuk változásának vizsgálata. A társas élet keretei között szerveződött egyesületek, egyletek, körök minden korszakban fontos társadalmi szerepet töltöttek be, létükkel hozzájárultak a közösségtudat, a létbiztonság, az emberi életnek értelmet adó célok, a morális értékek újrateremtődéséhez. A különböző társadalmi rétegeket tömörítő egyesületek működése szorosan kapcsolódott egy-egy település, vidék életéhez, összefüggött a helyi szinten vagy országosan jelentkező politikai, társadalmi, gazdasági törekvésekkel. Tagságuk, működésük alakulásának vizsgálata megkerülhetetlen a történetírás számára.

[...]

A kiállítás anyagához a Bács-Kiskun Megyei Levéltárban lévő 158 egyesületnek irataiból válogattunk. A virtuális kiállítással, ténylegesen csak ízelítőt tudunk adni az egyesületek sokszor igen gazdag, sokszor azonban nagy hiányosságokat mutató irataiból. A bemutatásra kerülő iratok, fotók összesen 59 egyesületet reprezentálnak.

[...]

A kiállítással az volt levéltárunk célja, hogy bemutassa milyen sokszínű volt az elmúlt századok társas élete, hogy érdemes kutatásukkal foglalkozni, mert tartalmaznak többek között mának szóló üzeneteket is.

 

A virtuális kiállítás megtekinthető  a képre kattintva:

bkml

Utolsó frissítés:

2020.04.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges