A levéltár tevékenysége

bkml

Közművelődés

Az MNL Bács-Kiskun Vármegyei Levéltára működése kezdeteitől fogva aktív résztvevője a megye kulturális életének. Az intézmény hagyományosnak tekinthető, évről évre megrendezésre kerülő programjai közé tartoznak a „Levéltári Nap” elnevezést viselő tudományos konferenciák, a levéltár központi épületében bemutatott tematikus kamarakiállítások, valamint a tanulóifjúság részére szervezett helytörténeti témájú vetélkedők. Lehetőséget biztosítunk elsősorban diákok, de bármely érdeklődő számára is a szervezett levéltár-látogatásra. A nagyközönségnek szánt rendezvényeink sorát könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések, társintézményekkel közösen rendezett tárlatok, évfordulókhoz, eseményekhez kötődő előadássorozatok színesítik.

BŐVEBBEN...

 

Tudományos műhely

A múlt írott emlékeinek őrzőiként a levéltárak feladata, hogy az iratokból rekonstruálható történelmet közkinccsé tegyék. Intézményünknek, mint a helytörténeti kutatások egyik fontos központjának folyamatos törekvése Bács-Kiskun megye múltjának minél szélesebb körű feltárása. Tudományos kutatómunkánk eddigi eredményeit kötetek sokasága jelzi, amelyek közül a legszélesebb körben ismertek levéltári évkönyveink (Bács-Kiskun Megye Múltjából). Emellett forrásgyűjtemények, segédletek és egyéb tematikus művek sora nyújt segítséget a Duna–Tisza közének múltját kutató helytörténészek számára. Fontos megjegyezni, hogy kiadványaink digitális formában is elérhetők a www. archivportal.hu oldalon, valamint szintén on-line formában böngészhetik az érdeklődők intézményünk virtuális folyóiratát a „Múltbanéző”-t.

 

Háttérmunkák

A fent bemutatott kulturális és tudományos tevékenységek eredményeinek megszületését a levéltárban őrzött iratok rendezése, selejtezése, segédletekkel történő ellátása előzi meg, amelyekre az iratanyagok könnyebb használhatósága érdekében van szükség. Fontos feladatként intézményünk végzi a Bács-Kiskun megye területén működő közfeladatot ellátó szervek, így például az önkormányzatok valamint intézményeik, a bíróságok és ügyészségek iratkezelésének ellenőrzését annak érdekében, hogy a majdan történelemmé váló és levéltárba kerülő iratok utódaink számára is megmaradjanak.

 

Nemzetközi tevékenység

Intézményünk 2004–2005-ben írt alá nemzetközi együttműködési megállapodást Szerbia néhány levéltárával (Szabadkai Történelmi Levéltár, Zentai Történelmi Levéltár, Pancsovai Történelmi Levéltár, Vajdasági Levéltár, Újvidék). A közös történelmi múltra való tekintettel levéltárosaink egymás levéltáraiban kutathatnak, mód nyílik a szakmai tapasztalatcserére, valamint az egymás kiadványaiban történő publikálásra.